Scandalul privind grupele cu program prelungit ia amploare. Ministrul Educației dezvăluie cât va plăti Primăria Chișinău pentru credite
Full Article 4 minutes read

Scandalul privind grupele cu program prelungit ia amploare. Ministrul Educației dezvăluie cât va plăti Primăria Chișinău pentru credite

Primăria municipiului Chișinău ar urma să ramburseze, în anul 2024, aproape 470 de milioane de lei pentru creditele accesate atât în țară, cât și în străinătate. Cel puțin asta reiese dintr-un act făcut public de ministrul Educației, Dan Perciun, pe 11 ianuarie. Oficialul acuză edilul capitalei că ar redirecționa banii capitalei pentru „creditele electorale” în detrimentul activității grupelor cu regim prelungit. Mai mult, el îndeamnă directorii și profesorii din capitală să nu facă jocul politic al edilului. Contactată de NM pentru un comentariu, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, a respins acuzațiile.

Ministerul Educației susține că după ce „s-a împrumutat la greu înainte de alegeri şi a rămas fără bani”, Ion Ceban ar fi impus directorii instituțiilor de învățământ din municipiu să distribuie falsuri prin grupurile de părinți. Oficialul a făcut public un astfel de mesaj, potrivit căruia o profesoară anunță părinții că bugetul de stat, pentru educație, a fost redus cu 350 de milioane de lei în 2024. Perciun neagă informația și spune că, din contra, autoritățile au planificat, în acest an, cu peste un miliard de lei mai mult pentru educație.

„Fără un buget aprobat pe 2024 şi având de achitat peste 400 de milioane de lei anul ăsta pe creditele electorale luate – primarul n-a găsit 60 de milioane pentru finanțarea în continuare a grupelor cu regim prelungit. Acestea au fost dintotdeauna achitate din bugetul municipal, fiind unele dintre puținele cheltuieli pentru educație pe care și le asuma municipiul. (…) Bugetul de stat nu a finanțat niciodată și nu va finanța aceste cheltuieli”, susține Dan Perciun.

Perciun susține că implicarea profesorilor în campanii de dezinformare este „rușinoasă”. Ministrul a făcut apel public la directorii și profesorii din municipiu să se abțină de la „distribuirea falsurilor și a mesajelor politice”.

Asta dăunează credibilității dumneavoastră personale, credibilității sistemului și înveninează comunitățile pe care le reprezentanți”, a mai scris Perciun.

Contactată de NM pentru un comentariu, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, a respins acuzațiile.

„În fiecare zi, cei de la PAS au ceva de comentat despre activitatea primarului general și a Primăriei Chișinău, probabil asta este agenda lor. Primăria Chișinău are agenda proprie pe care o îndeplinește și despre care comunică”, a declarat Ixari pentru NM.

Precizăm că activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată de Primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2024. Decizia a fost dur criticată de partidul de guvernământ, care a acuzat primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea claselor respective din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul a negat acuzațiile de fiecare dată și a spus, la rândul său, că municipalitatea nu va mai finanța activitatea grupelor din lipsă de bani. El a acuzat Guvernul că ar întoarce în bugetul municipal doar o mică parte din totalul taxelor cu care capitala contribuie la formarea bugetului de stat și că ar pune, în schimb, mai multe sarcini pe umerii primarilor, fără să acopere aceste necesități.

„Primăria Chișinău nu închide grupele și nu manipulați oamenii, dar se lasă să activeze la dorința profesorilor și părinților, așa cum se făcea și până acum în Chișinău”, a spus anterior Ion Ceban.

Precizăm în acest context că reprezentanții asociației obștești „Părinți Solidari” au lansat o petiție online, recent, prin care i-au cerut primarului Ion Ceban să nu sisteze activitatea grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ din capitală. Asociația susține că decizia municipalității poate avea „un profund impact negativ” asupra familiilor cu copii, mai ales asupra elevilor din clasele primare. Petiția a fost lansată pe 4 septembrie și a fost semnată, până în prezent, de 1876 de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: