Andrei Mardari / NewsMaker

Scandalul din justiție continuă. CSM anunță că inspecția judiciară s-a autosesizat

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu o reacție la deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ) care permit reexaminarea a 21 de candidați la funcția de membru al CSM și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care nu au promovat evaluarea integrității. Instituția a informat că Inspecția judiciară s-a autosesizat pe marginea expunerilot făcute la acest subiect. 

Consiliul Superior al Magistraturii nu subestimează importanța soluțiilor emise de către CSJ, luând în considerare inițiativele anticorupție și de asigurare a integrității din domeniul justiției. Totodată, CSM se abține să dea o apreciere soluțiilor și constatărilor instanței supreme, neavând o asemenea competență.

„CSM a observat că deciziile instanței de judecată au provocat reacții din partea mai multor persoane. CSM îndeamnă judecătorii să se abțină de la utilizarea unui limbaj, care ar putea fi interpretat ca o încălcare a codului de etică. Totodată, persoanele publice, inclusiv politicieni, au catalogat că deciziile adoptate de CSJ au fost determinate de unele elemente corupționale sau influențate din afara sistemului judecătoresc”, se arată într-un comunicat emis de Consiliul Superior al Magistraturii.

CSM încurajează toate persoanele să se exprime liber, însă să se abțină de la atacurile care ar putea să afecteze actul de justiție. În aceste condiții, instituția informează că Inspecția judiciară s-a autosesizat pe marginea circumstanțelor expuse supra.

În final, CSM își exprimă îngrijorarea față de atacurile publice împotriva unor membri ai CSM.

„Atenționăm că orice asemenea acțiuni subminează autoritatea instituției de autoadministrare judecătorească”, a adăugat CSM.

***

De menționat că în total 21 candidați funcția de membru al CSM și al CSP, care nu au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, vor fi reevaluați, conform deciziilor completului de judecată special al Curții Supreme de Justiție (CSJ), făcute publice pe 1 august, scrie ZDG.

Astfel, potrivit sursei citate, candidații la funcția de membru al CSM, care vor fi din nou evaluați, sunt:

  • Aureliu Postică, magistrat;
  • Nicolae Șova, magistrat;
  • Alexei Paniș, magistrat;
  • Victor Sandu, magistrat;
  • Vladislav Holban, magistrat;
  • Veronica Cupcea, magistrată;
  • Valentin Caisin, din rândul non-judecătorilor;
  • Stanislav Sorbalo, magistrat;
  • Ion Chirtoaca, magistrat;
  • Vitalie Stratan, magistrat;
  • Angela Popil, din rândul non-judecătorilor;
  • Aliona Miron, magistrată;
  • Tatiana Chiriac, din rândul non-judecătorilor;
  • Angela Bostan, magistrată;
  • Ecaterina Buzu, magistrată;
  • Alexandru Rotari, din rândul non-judecătorilor;
  • Sergiu Osoianu, magistrat;
  • Mihail Bușuleac, magistrat.

Pe de altă parte, candidații la funcția de membru al CSP, care vor fi din nou evaluați, sunt:

  • Anatolie Gîrbu, procuror;
  • Vitalie Codreanu, procuror;
  • Gladcov Cristina.

ZDG scrie că în cazul lui Mihail Bușuleac, cererea de contestare depusă a fost admisă doar parțial. Astfel, a fost dispusă reluarea procedurii de evaluare a candidatului de către Comisie, anulându-se decizia în privința acestuia luată anterior, și încasarea prejudiciului moral.

***

Premierul Dorin Recean a comentat decizia CSJ în debutul ședinței din 2 august a Guvernului. Șeful Cabinetului de miniștri a calificat decizia drept o rezistență a sistemului la reforma justiției, inițiată de guvernare, și a dat asigurări că toți cei care au luat decizia vor fi trași la răspundere, conform legislației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: