Facebook/Alenxadru Pînzari

Școli închise și vizite interzise la poștă. Ce presupune starea de urgență „Cod Roșu”, care va intra în vigoare pe 1 octombrie

Începând cu 1 octombrie 2020, va intra în vigoare starea de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod  Roșu”. Printre astea se numără inclusiv municipiile Chișinău și Bălți. Recomandările Ministerului Sănătății în această situație prevăd inclusiv închiderea școlilor și interzicerea vizitelor neesențiale în instituții precum poșta sau banca.

Potrivit Ministerului Sănătății, dacă pe durata stării de urgență la nivel național deciziile erau luate de către instituțiile de la Chișinău, atunci de la 1 octombrie, eventualele decizii privind măsurile restrictive vor fi luate de către autoritățile locale, în funcție de situația epidemiologică.

Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului Covid-19 sunt  atribuite la nivel teritorial, în dependență de mai mulți indicatori, care sunt calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile. În baza acestora, Comisiile teritoriale de sănătate publică stabilesc măsurile de sănătate publică corespunzătoare gradului de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Pragurile de alertă permite categorisirea nivelurilor de alertă și reprezintă temei pentru implementarea măsurilor de sănătate publică.

De exemplu, „Codul Roșu” presupune că sistemul de sănătate publică dispune de capacitate limitată sau minimă pentru indentificarea și izolarea cazurilor și contacților. În context, autoritățile recomandă: izolare la domiciliu, învățarea la distanță, interzicerea adunărilor în masă și prestarea numai a serviciilor medicale esențiale. De asemenea, asta presupune interzicerea vizitelor neesențiale la bănci sau poștă, etc.

Ministerul Sănătății

Amintim că, în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extrardinare de Sănătate Publică din 28 septembrie, s-a decis instituirea, începând cu 1 octombrie 2020, starea de urgență în sănătate publică „Cod  Roșu” pentru mai multe unități administrativ-teritoriale. Singurul raion în care nivelul de alertă este „Cod Galben” este Leova.

gov.md

Lista de restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică poate fi consultată AICI.

Amintim că, potrivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova au fost testate pozitiv cu COVID-19 aproape 52 de mii de persoane, iar peste 1300 dintre pacienții infectați au murit.

Președintele Igor Dodon a declarat pe 28 septembrie că autoritățile sunt îngrijorate, însă nu iau în calcul o eventuală sistare a activității economice sau a procesului educațional.

În același timp, primăria capitalei a anunțat că, începând de luni, 28 septembrie, elevii  din municipiul Chișinău au revenit la durata obișnuită a unei ore academice, care este de 45 de minute. De asemenea, distanța obligatorie între elevi a fost micșorată de la 1,5 metri la 1 metru.

Anterior, ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu a declarat că instituirea stării de carantină în Chișinău este, practic, imposibilă. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: