Școli private în Moldova. Diplome internaționale, fără BAC și taxe de zeci de mii de euro
Full Article 14 minutes read

Școli private în Moldova. Diplome internaționale, fără BAC și taxe de zeci de mii de euro

În Moldova, pe lângă școlile de stat, există și școli private care funcționează pe baza sistemului educațional european sau american. Absolvenții acestor școli nu susțin examenele de bacalaureat și pot fi admiși în baza diplomelor pe care le obțin la universități de top din întreaga lume. Însă, taxa de școlarizare în școlile private poate ajunge la câteva zeci de mii de euro pe an. NM a analizat care sunt cele mai scumpe școli private din Moldova, dacă au sau nu acestea acreditare și ce studiază elevii din aceste instituții.

Școlile private și curriculumul național

Codul Educației din Moldova prevede că procesul educațional este organizat pe baza standardelor educaționale de stat aprobate de Ministerul Educației, indiferent dacă școala este privată sau de stat. Aceste standarde includ cerințele minime privind conținutul programelor, infrastructura, dotările și organizarea procesului de studiu.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a menționat într-un interviu pentru NM că liceele private de la clasa I până la clasa a IX-a (învățământul primar și gimnazial) funcționează pe baza curriculumului național.

Școli private în Moldova. Diplome internaționale, fără BAC și taxe de zeci de mii de euro

NewsMaker

 Până în clasa a IX-a, liceele private au obligația de a lucra pe baza curriculumului nostru, iar după clasa a IX-a, unele instituții au posibilitatea să rămână în sistemul nostru național sau să treacă la programe internaționale. Dacă vorbim de școlile private internaționale, acestea sunt supuse unui proces de acreditare a calității, care este mult mai riguros decât cel realizat de Guvernul de la Chișinău. Prin urmare, nu avem dubii cu privire la calitatea studiilor în aceste școli. Avem studii obligatorii până la vârsta de șaisprezece ani, așa că la nivel de treaptă liceală suntem deschiși față de anumite alternative,” a declarat ministrul.

QSI: studii de 23.000 de dolari și „acord cu Guvernul Moldovei”

De fapt, în Moldova există licee private care oferă studii de alternativă în afara sistemului național. Unul dintre acestea este filiala din Chișinău a rețelei internaționale de școli Quality Schools International (QSI). Aceasta este situată în sectorul Buiucani al capitalei. La aceeași adresă, separat de liceu printr-un gard înalt, se află o casă de rugăciune protestantă. Cu toate acestea, școala afirmă că rețeaua de școli private QSI nu este afiliată politic sau religios. În lume există 37 de școli QSI, care, potrivit site-ului rețelei, „oferă expatriaților posibilitatea de a face studii în țări noi.”

Școli private în Moldova. Diplome internaționale, fără BAC și taxe de zeci de mii de euro

NM

Filiala QSI din Moldova a fost deschisă în 1996, iar studiile sunt oferite conform sistemului american PK-12: de la grupele pregătitoare de grădiniță, până la clasele liceale. În 2022, școlile QSI și curriculumurile lor au fost acreditate de compania americană Middle States Association of Colleges and Schools. Aceasta se ocupă de acreditarea instituțiilor de învățământ din regiunea Mid-Atlantic a SUA și din străinătate.

„Filiala QSI din Moldova a fost fondată conform unui acord tripartit între biroul QSI, Guvernul SUA și Guvernul Moldovei,” a precizat pentru NM Yaisa Banek. „Copiii învață în limba engleză, dar pot studia franceza, rusa și româna ca limbi străine. Școala este frecventată în special de către copiii diplomaților străini sau ai angajaților organizațiilor internaționale din Moldova, însă există și câțiva copii din Moldova.”

Conform informațiilor de pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, în anul de studii 2023-2024, la școala QSI din Chișinău erau înscriși 140 de copii: 87 dintre aceștia erau la grădiniță, 27 în școala generală și 26 în clasele de liceu. În această perioadă, la școală studiau 37 de cetățeni americani, 32 de cetățeni ai Moldovei și 108 cetățeni ai altor țări. Departamentul de Stat al SUA a recomandat această școală pentru educația cetățenilor americani din Moldova.

Școli private în Moldova. Diplome internaționale, fără BAC și taxe de zeci de mii de euro

NM

Costul studiilor pentru anul școlar 2023-2024 la grădinița QSI pentru copii cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani era de 5.300 de dolari pe an. Taxa de școlarizare la școală era de 23.000 de dolari, la care se adăuga o contribuție anuală de 1.600 de dolari. Taxa de înscriere este de 300 de dolari.

Heritage: „Școală Cambridge” și „discipline opționale”

Liceul Heritage a fost deschis în Chișinău în 2017. Conform informațiilor de pe site-ul instituției, liceul a primit atunci acreditare din partea Cambridge Assessment International Education (CAIE), o subdiviziune a Universității Cambridge. CAIE oferă programe educaționale și calificări internaționale pentru copii de la 5 la 19 ani și acreditează instituțiile de învățământ care doresc să implementeze aceste programe. Pe site-ul CAIE este indicat că subdiviziunea a certificat aproximativ 10.000 de școli din 160 de țări. Procedura de acreditare include vizite ale inspectorilor CAIE, iar instituția de învățământ trebuie să plătească anual taxe pentru a menține statutul de „școală Cambridge”. Valoarea acestei taxe nu este indicată pe site-ul CAIE.

Școli private în Moldova. Diplome internaționale, fără BAC și taxe de zeci de mii de euro

cambridgeinternational.org

Acreditarea moldovenească liceul nu a obținut-o deocamdată: în 2022, Heritage a solicitat amânarea evaluării externe a instituției de învățământ efectuate de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), deoarece până atunci liceul nu avea niciun absolvent.

 „Prima promoție a liceului a fost în 2023. Din acest motiv, am cerut să amânăm acreditarea cu un semestru, pentru a putea evalua rezultatele primei generații de absolvenți. Menționăm că și alte școli au cerut amânarea acreditării din diverse motive, și acest lucru este un proces normal,” au declarat pentru NM reprezentanții Heritage.

Heritage a precizat că Ministerul Educației al Moldovei a anulat regulamentul de acreditare al ANACEC și că se lucrează la unul nou, mai modern și mai actualizat, iar liceul „va fi inclus în unul dintre primele runde de acreditare conform noului regulament, mai ales că a avut deja un al doilea grup de absolvenți”. Instituția a adăugat că, în 2021, Consiliul Britanic al Școlilor Internaționale (COBIS) a evaluat condițiile de învățare și siguranța copiilor și a emis un certificat de conformitate cu standardele COBIS.

Cu toate acestea, liceul Heritage funcționează la treapta învățământul primar pe baza curriculumului național și a programului International Primary Curriculum (IPC), iar în gimnaziu fie pe baza curriculumului moldovenesc și a programului Cambridge International, fie doar pe baza programului Cambridge International. Cei care învață conform programului combinat susțin examenele naționale în clasa a IX-a, iar în clasa a X-a susțin examene pentru obținerea certificatului IGCSE (International General Certificate of Secondary Education). În timpul ciclului gimnazial, elevii își pot alege disciplinele de studiu.

Școli private în Moldova. Diplome internaționale, fără BAC și taxe de zeci de mii de euro

Heritage International School/Facebook

„Elevii studiază cel puțin cinci discipline (de obicei între 8 și 11), inclusiv limba engleză și matematica, susțin examenele Cambridge pentru fiecare disciplină și, astfel, obțin certificatele corespunzătoare,” se arată pe site-ul Heritage. Administrația liceului a refuzat să ofere informații pentru NM despre activitatea instituției și despre programele internaționale pe baza cărora sunt instruiți copiii.

După ciclul gimnazial, elevii Heritage urmează un program de doi ani Cambridge International A Level sau un program de un an Cambridge AS & A Level, nu susțin bacalaureatul național, ci doar examenele pentru obținerea certificatului. Pe site-ul liceului este indicat că aceste certificate sunt recunoscute de 1.400 de universități din 195 de țări.

Este important de menționat faptul că părinții care își înscriu copiii în aceste școli private cu programe în limba engleză trebuie să confirme în scris că sunt informați că copiii nu vor susține examenele naționale din clasele a IV-a și a IX-a, precum și examenul de bacalaureat în clasa a XII-a. La programele în limba engleză sunt acceptați doar copii cu cetățenie dublă sau străină, iar una dintre cerințe față de elevi este să nu comunice acasă în limba română sau rusă.

Școli private în Moldova. Diplome internaționale, fără BAC și taxe de zeci de mii de euro

heritage.md

Taxa pentru programul combinat de studii pentru cetățenii Moldovei este: de la clasa I până la clasa a IV-a – 5.750 de euro, de la clasa a V-a până la clasa a VIII-a – 6.325 de euro. Taxa pentru programul în limba engleză pentru cetățenii moldoveni este: de la clasa I până la clasa a VI-a – 6.325 de euro, de la clasa a VII-a până la clasa a X-a – 7.000 de euro, de la clasa a XI-a până la clasa a XIII-a – 7.700 de euro. Costul pentru cetățenii străini pentru aceleași programe variază între 11.000 și 13.500 de euro. Taxa de înscriere variază, de asemenea: între 250 și 350 de euro pentru cetățenii Moldovei și 450 de euro pentru cetățenii străini.

„Acreditare opțională” sau „nimeni nu știe câte licee private sunt în Moldova”

Conform Codului Educației, instituțiile private de învățământ acreditate fac parte din sistemul național de învățământ și funcționează conform prevederilor codului.

Până în decembrie 2023, acreditarea instituțiilor private de învățământ era efectuată de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC). Procedura arăta astfel: fondatorul unui liceu privat depunea o cerere și un dosar la ANACEC pentru eliberarea unei autorizații temporare. Experții agenției evaluau siguranța clădirilor, programele și planurile de învățământ și decideau acordarea autorizației temporare. După expirarea autorizației temporare, instituțiile de învățământ treceau din nou printr-o evaluare ANACEC pentru a obține acreditarea.

Școli private în Moldova. Diplome internaționale, fără BAC și taxe de zeci de mii de euro

Liceul de Limbi Moderne și Management/Facebook

În 2024, guvernul a transferat atribuțiile ANACEC de acreditare a școlilor private Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE). Mai exact, guvernul a decis să creeze în cadrul ANCE Direcția de Acreditare a Învățământului General Privat. Lucia Argint, șefa Direcției Evaluare a Învățământului General a ANACEC, a explicat că, din decembrie 2023, ANACEC a suspendat acreditarea, dar continuă să primească cereri pentru eliberarea autorizațiilor temporare de funcționare din partea unor școli care doresc să se deschidă.

Potrivit acesteia, în prezent nu există în Moldova o bază de date care să răspundă la întrebarea câte instituții private de învățământ general funcționează în țară. După reorganizarea din 2017 a Inspecției Naționale Școlare, nimeni nu s-a ocupat practic de monitorizarea școlilor private, ANACEC doar a emis autorizații temporare și a acreditat școlile private la cererea acestora, a explicat ea.

„Aceste școli sunt înregistrate fie ca centre educaționale, organizații non-guvernamentale, SRL-uri sau întreprinderi individuale. Conform metodologiei, aceste instituții depun cereri pentru obținerea autorizației temporare sau acreditare la inițiativa fondatorului sau a administrației. Acest lucru creează probleme, nu le poți vizita și evalua pentru a vedea dacă  îndeplinesc cerințele și standardele unei școli prietenoase copilului, pe care toate instituțiile de învățământ, fie ele private sau de stat, trebuie să le respecte,” a subliniat Lucia Argint.

Ea a adăugat că, potrivit Codului Educației, instituțiile private de învățământ fac parte din procesul educațional general. „Cu toate acestea, avem multe școli care nu respectă cele mai importante documente din domeniul educației. În prezent, se lucrează la un nou cadru legislativ pentru instituțiile private. Actuala legislație nu prevede evaluarea obligatorie a școlilor private, ci doar sugerează acest fapt,” a concluzionat șefa direcției ANACEC.

Liceele private acreditate și neacreditate

Conform datelor Ministerului Educației, în Moldova funcționează 23 de școli private, în care, la sfârșitul anului școlar 2023/2024, învățau 8.714 copii. În perioada 2020-2023, autoritățile moldovenești au acreditat 16 instituții private, dintre care toate cele cinci filiale ale liceului „Orizont” și o grădiniță-școală primară privată.

Printre școlile private acreditate se numără Liceul Da Vinci, care oferă studii în limba română din clasa I până în clasa a XII-a (liceul a fost deschis în 2018). Pe site-ul liceului nu există informații despre numărul de elevi și despre costul studiilor. Conform informațiilor obținute de NM, în 2023, taxa era de 5.500 de euro pe an pentru școala primară și 5.800 de euro pentru gimnaziu și liceu. Reprezentanții liceului Da Vinci au confirmat pentru NM că funcționează pe baza curriculumului național.

Școli private în Moldova. Diplome internaționale, fără BAC și taxe de zeci de mii de euro

Da Vinci/NM

În 2022, Da Vinci a primit acreditarea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), fiind supus unui proces de evaluare. Conform deciziei ANACEC, liceul a primit calificativul „foarte bine”.

În 2021, liceul a fost menționat într-o investigație a publicației Cu Sens despre un parteneriat public-privat. Conform informațiilor publicației, liceul a fost deschis pe baza unei școli care a fost închisă în 2012. Clădirile liceului și terenul pe care sunt amplasate sunt proprietate municipală, iar liceul s-a angajat să returneze o școală funcțională Primăriei Chișinăului peste cincizeci de ani. Însă, până în 2021, două anexe ale liceului au fost înregistrate în cadastru pe numele partenerului privat care deține liceul.

În 2023, a obținut acreditarea și Liceul de Limbi Moderne și Management, deschis în 1996. În acest liceu învață 415 copii. Elevii de la treapta gimnazială și liceală pot alege să studieze limba engleză, chineză, franceză și germană, iar unele discipline sunt predate în limba engleză. Programul educațional din clasele liceale include cursuri de management în limba engleză și un curs specializat de pregătire pentru examenul TOEFL. Taxa de școlarizare este de 4.500 de euro, iar taxa de înscriere este de 100 de euro.

În 2020, a obținut acreditarea și rețeaua de licee moldo-turce „Orizont” – aceasta funcționează în Moldova din 1993, iar filialele ei sunt deschise în sectoarele Buiucani și Ciocana din Chișinău (808 elevi), în suburbia Durlesti (220 elevi), precum și în municipiile Bălți și Ceadîr-Lunga (177 elevi). Începând cu clasa a VIII-a, la liceu sunt predate în limba engleză disciplinele de profil real: matematica, informatica, fizica, chimia și biologia. Liceul „Orizont” este, de asemenea, unul dintre centrele de examinare Cambridge. În rețeaua de licee se predau limbile română, rusă, engleză, germană și turcă.

Școli private în Moldova. Diplome internaționale, fără BAC și taxe de zeci de mii de euro

Liceul Teoretic Orizont/Facebook

Taxele de școlarizare la „Orizont”  sunt difeite: de la clasa I până la clasa a VII-a, în filialele de la Ciocana, Buiucani și Durlești, taxa este de 4.200 de euro pe an, iar de la clasa a VIII-a până la a IX-a – 4.400 de euro pe an. Taxa de școlarizare la grădiniță și școala primară de la filiala din Ceadîr-Lunga este de 1.770 de euro pe an, iar la gimnaziu și liceu – 1.420 de euro. Pentru pensiune completă: educație, cazare și masă, părinții plătesc 3.190 de euro pe an. La Bălți, taxa de școlarizare de la clasa I până la clasa a IX-a este de 3.100 de euro, iar la grădiniță – 2.700 de euro. Taxa de înscriere este de 300 de euro în toate filialele, cu excepția celei din Ceadîr-Lunga.

Printre liceele care nu au obținut acreditare se numără Liceul moldo-finlandez privat. Taxa de școlarizare aici este de 3.325 de euro la grădiniță și 2.900 de euro – de la clasele primare până la liceu. Conform informațiilor de pe site-ul liceului, elevii din clasele liceale pot urma simultan cursuri la Universitatea de Sud-Est a Statelor Unite – o universitate creștină privată. Potrivit șefei direcției ANACEC, liceul a ignorat acreditarea, dar se află pe locul șapte în clasamentul liceelor din țară în funcție de rezultatele examenului de bacalaureat din 2024. Instituția de învățământ a refuzat să facă vreun comentariu pentru NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: