novayagazeta.eu

Sculptura din Kiev, care simbolizează „reunificarea” dintre Rusia și Ucraina, va fi demontată

Sculptura care simbolizează „reunificarea” dintre Uraina și Rusia, amplasată la Kiev, va fi demontată parțial. Intenția a fost anunțată de către primarul Vitalii Kliciko, pe 25 aprilie.

Rusia și-a arătat atitudinea față de Ucraina prin masacrul animalic al civililor, nimicindu-ne orașele și satele, prin intenția de a ne nimici statalitatea. Cei opt metri de metal al așa-zisei „prietenii dintre două popoare” vor fi lichidați din centrul Kievului”, a scris Kliciko pe Telegram.

Edilul a precizat că din compoziție vor fi eliminate figurile ucraineanului și rusului – doi muncitori care țin împreună ordinul sovietic al „Prieteniei dintre popoare”. De asemenea, va fi lichidată sculptura de grup din granit roșu. Va rămâne deocamdată doar arca din titan, sub formă de curcubeu.

Arca a fost amplasată în parcul „Kreșatîi”, pe malul drept al Niprului, în anul 1982, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a creării URSS. Demontarea sculpturii era discutată de autoritățile ucrainene din anul 2014, în contextul decomunizării. Ulterior, autoritățile locale s-au răzgândit, invocând costurile semnificative ale lucrărilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: