O sculptură a lui Iosif Stalin, controversatul dictator sovietic, a fost dezvelită în pasajul stației de metrou „Taganskaia” din Moscova, a anunțat, pe 15 mai, cercetătorul arhitecturii sovietice, Aleksandr Zinoviev. Acesta a publicat și o fotografie cu lucrarea, scrie Meduza.
Pe 10 mai, conducerea metroului a anunțat că intenționează să restaureze la stația „Taganskaia” un panou istoric dedicat victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Basorelieful fusese amplasat până în 1966 la capătul stației de pe linia circulară, dar a fost pierdut în timpul construcției pasajului. Potrivit autorităților, compoziția urma să fie reconstituită pe baza fotografiilor și documentelor de arhivă, „reproducând fidel originalul”.
Aleksandr Zinoviev a remarcat însă că în varianta restaurată nu au fost reproduse materialele și culorile originale ale panoului, iar detaliile ornamentului de pe contur nu au fost reconstituite cu acuratețe. „În ansamblu, rezultatul este mai degrabă un gest ideologic, în care accentul nu a fost pus pe restaurarea fidelă a aspectului arhitectural original”, consideră cercetătorul.
În ultimii ani, în Rusia au fost ridicate frecvent monumente dedicate lui Iosif Stalin. Astfel, în decembrie 2024, un monument al lui Stalin a fost inaugurat în Vologda, iar în februarie 2023, un bust al dictatorului sovietic a fost amplasat în fața unui muzeu din Volgograd.
***
Iosif Vissarionovici Stalin s-a născut în decembrie 1878, în Georgia, și a devenit lider al Uniunii Sovietice după moartea lui Lenin, consolidându-și poziția de secretar general al Partidului Comunist în 1922. Sub conducerea sa, URSS a fost transformată într-o putere industrială și militară, dar acest progres s-a realizat cu un cost uman uriaș. Stalin se prezenta drept moștenitor al ideologiei leniniste.
Regimul său a fost definit de teroare, epurări politice, deportări masive și foamete provocată de stat. În Basarabia, anexată de URSS în 1940, populația a fost supusă naționalizărilor, persecuțiilor și deportărilor. În doar primul an de ocupație, mii de persoane au fost deportate. Foametea din 1946–1947, agravată de politicile de colectare forțată a alimentelor, a dus la mii de cazuri de malnutriție severă și decese. Între 1941 și 1951, au avut loc trei valuri mari de deportări care au vizat chiaburi, opozanți ai colectivizării și membri ai cultelor religioase considerate ostile regimului.
Stalin a condus Uniunea Sovietică aproape trei decenii și rămâne și astăzi una dintre cele mai controversate figuri ale secolului XX. Dacă unii îl consideră un lider care a modernizat țara și a învins nazismul, alții îi reproșează crimele și suferințele masive provocate de politicile sale represive.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!