meduza.io

Sculptura lui Stalin, inaugurată într-un metrou din Moscova

O sculptură a lui Iosif Stalin, controversatul dictator sovietic, a fost dezvelită în pasajul stației de metrou „Taganskaia” din Moscova, a anunțat, pe 15 mai, cercetătorul arhitecturii sovietice, Aleksandr Zinoviev. Acesta a publicat și o fotografie cu lucrarea, scrie Meduza.

Pe 10 mai, conducerea metroului a anunțat că intenționează să restaureze la stația „Taganskaia” un panou istoric dedicat victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Basorelieful fusese amplasat până în 1966 la capătul stației de pe linia circulară, dar a fost pierdut în timpul construcției pasajului. Potrivit autorităților, compoziția urma să fie reconstituită pe baza fotografiilor și documentelor de arhivă, „reproducând fidel originalul”.

Aleksandr Zinoviev a remarcat însă că în varianta restaurată nu au fost reproduse materialele și culorile originale ale panoului, iar detaliile ornamentului de pe contur nu au fost reconstituite cu acuratețe. „În ansamblu, rezultatul este mai degrabă un gest ideologic, în care accentul nu a fost pus pe restaurarea fidelă a aspectului arhitectural original”, consideră cercetătorul.

În ultimii ani, în Rusia au fost ridicate frecvent monumente dedicate lui Iosif Stalin. Astfel, în decembrie 2024, un monument al lui Stalin a fost inaugurat în Vologda, iar în februarie 2023, un bust al dictatorului sovietic a fost amplasat în fața unui muzeu din Volgograd.

***

Iosif Vissarionovici Stalin s-a născut în decembrie 1878, în Georgia, și a devenit lider al Uniunii Sovietice după moartea lui Lenin, consolidându-și poziția de secretar general al Partidului Comunist în 1922. Sub conducerea sa, URSS a fost transformată într-o putere industrială și militară, dar acest progres s-a realizat cu un cost uman uriaș. Stalin se prezenta drept moștenitor al ideologiei leniniste.

Regimul său a fost definit de teroare, epurări politice, deportări masive și foamete provocată de stat. În Basarabia, anexată de URSS în 1940, populația a fost supusă naționalizărilor, persecuțiilor și deportărilor. În doar primul an de ocupație, mii de persoane au fost deportate. Foametea din 1946–1947, agravată de politicile de colectare forțată a alimentelor, a dus la mii de cazuri de malnutriție severă și decese. Între 1941 și 1951, au avut loc trei valuri mari de deportări care au vizat chiaburi, opozanți ai colectivizării și membri ai cultelor religioase considerate ostile regimului.

Stalin a condus Uniunea Sovietică aproape trei decenii și rămâne și astăzi una dintre cele mai controversate figuri ale secolului XX. Dacă unii îl consideră un lider care a modernizat țara și a învins nazismul, alții îi reproșează crimele și suferințele masive provocate de politicile sale represive.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

A început Congresul Mondial al Viei și Vinului. Sute de specialiști din țară și de peste hotare discută la Chișinău despre viitorul industriei vitivinicole 

Chișinăul devine, pentru câteva zile, locul unde se întâlnesc ideile care vor defini viitorul vinului. Peste 500 de experți din 51 de țări membre ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) analizează tendințele industriei vitivinicole și caută soluții la provocările momentului, într-un cadru de dialog internațional și colaborare științifică. Ceremonia de deschidere a Congresului Mondial al Viei și Vinului a început cu discursuri ale oficialilor, care au subliniat importanța acestui eveniment pentru dezvoltarea durabilă a sectorului vitivinicol la nivel global. 

Acest eveniment are o semnificație dublă pentru noi. Pe de o parte, reflectă parcursul de modernizare și internaționalizare a sectorului vitivinicol moldovenesc, iar pe de altă parte, reconfirmă legătura noastră istorică profundă cu via, vinul și pământul. Ultimii ani au fost decisivi pentru sectorul vitivinicol. Am investit în calitate, trasabilitate, promovare internațională și sustenabilitate, iar vinificatorii moldoveni se mândresc cu peste 7500 de medalii internaționale, dintre care 58% sunt de aur. Privim cu încredere în viitor și investim în educația viitorilor oenologi”, a menționat Ludmila CATLABUGA, Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova.

Industria vitivinicolă contribuie cu aproximativ 3% la PIB-ul Republicii Moldova, însă adevărata sa valoare constă în cât de profund acesta ne hrănește identitatea. Sectorul vitivinicol a fost primul care a îndreptat privirea țării noastre spre Vest, iar astăzi, cea mai mare parte a exporturilor se îndreaptă spre Uniunea Europeană. Într-un context marcat de incertitudini economice și o concurență globală tot mai acerbă, parcursul nostru european capătă o importanță strategică majoră, de aceea, ne dorim să fim parte a Uniunii Europene până la sfârșitul acestui deceniu”, a declarat Maia SANDU,  Președinta Republicii Moldova.

Despre semnificația acestui congres și rolul Moldovei în peisajul vitivinicol internațional au vorbit și Yvette van der Merwe, Președinta Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), și John Barker, Directorul General al OIV.

„Tema din acest an a congresului – Trasarea viitorului vinului: Îmbrățișarea rezilienței, creșterea valorii, încurajarea inovației – este extrem de relevantă pentru contextul actual și evidențiază oportunitățile pe care le putem valorifica încă de pe acum. Noi suntem cei care facem schimbarea, iar acest congres reprezintă o oportunitate de a pune întrebări, de a asculta și de a discuta despre toate provocările din domeniu”, a precizat Yvette van DER MERWE, Președinta Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). 

„Traversăm un moment decisiv pentru sectorul vitivinicol pe plan global, marcat de impactul tot mai vizibil al schimbărilor climatice, de evoluția constantă a preferințelor consumatorilor și de instabilitatea geopolitică și economică la nivel global. Reunindu-ne la acest congres, reafirmăm nu doar importanța strategică a sectorului, ci și rolul esențial al cooperării științifice în conturarea unui viitor sustenabil”, a declarat John BARKER, Director General al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). 

Partea oficială a evenimentului a fost încheiată cu panelul de discuții „10 ani de evoluție în sectorul vitivinicol, provocări și progrese”, moderat de Ștefan Iamandi, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, precum și cu un moment artistic susținut de Ansamblul Național JOC. Ulterior, participanții la Congres au fost repartizați la mai multe sesiuni de discuții, în cadrul cărora au fost abordate teme care reflectă cele mai stringente provocări din viticultură, oenologie, economie și nutriție. Cu ocazia organizării Congresului, Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău a fost amenajată cu zone foto și compoziții artistice tematice, iar pe Aleea Clasicilor este prezentată o expoziție cu cele mai reprezentative soiuri de viță-de-vie pentru țara noastră. Totodată, 15 vinării din țară au avut posibilitatea să prezinte în fata experților internaționali produsele vitivinicole care au obținut numeroase premii la concursuri internaționale.

Pe 17 și 18 iunie urmează alte sesiuni de discuții, care vor fi desfășurate la Palatul Republicii și maib park. În total, vor fi organizate 300 de sesiuni, în cadrul a patru paneluri. Dintre acestea, 29 vor fi prezentate de cercetători moldoveni din domeniul viticulturii și sectoarelor conexe. Aceștia vor avea intervenții valoroase despre soiuri rezistente la schimbările climatice, viticultura de precizie, digitalizarea și automatizarea proceselor oenologice, cadrul legal privind producerea și promovarea băuturilor alcoolice sau legătura dintre consumul responsabil de vin și sănătate. De asemenea, pe 19 iunie vor avea loc mai multe vizite tehnice la cele mai renumite vinării din Republica Moldova și o cină festivă.

Evenimentul este organizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului din 3 aprilie 2001, fiind prima țară din CSI care a aderat la OIV. În 2024, Organizația Internațională a Viei și Vinului a marcat 100 de ani, iar congresul din Moldova deschide cel de-al doilea centenar al organizației. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: