În cadrul vizitei sale la Kiev, președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu conducerea de vârf a Ucrainei – prim-ministrul Denis Șmîhal și președintele Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), Ruslan Stefanciuk. Serviciul de presă al legislativului ucrainean a transmis că Stefanciuk i-a mulțumit Maiei Sandu pentru „ajutorul militar, financiar, umanitar și politic”. Președinția Republicii Moldova nu a comentat, deocamdată, această informație.
Maia Sandu a scris pe rețeaua de socializare X că, în cadrul întrevederii cu Ruslan Stefanciuk, au fost explorate modalități prin care Republica Moldova și Ucraina să-și aprofundeze cooperare și „să dezvolte soluții concrete pentru a asigura stabilitatea regională”.
„Ne concentrăm în continuare pe obținerea unor rezultate tangibile pentru cetățenii noștri”, a adăugat ea.
Iar serviciul de presă al Radei Supreme a transmis, într-un comunicat, că cei doi oficiali au discutat despre continuarea consolidării cooperării interparlamentare, măsuri comune pentru contracararea amenințărilor hibride din partea Federației Ruse, intensificarea presiunii prin sancțiuni și posibilitatea utilizării activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, care se confruntă cu agresiunea militară rusă de aproape trei ani.
„Ruslan Stefanciuk a exprimat recunoștință Moldovei pentru sprijinul cuprinzător acordat Ucrainei, în special pentru ajutorul militar, financiar, umanitar și politic, subliniind că, în condițiile războiului, acest sprijin este vital”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, președintele Radei Supreme a remarcat „contribuția semnificativă” a părții moldovenești în crearea unui centru medical comun pentru reabilitarea militarilor și medicilor răniți în război.
Președinția Republicii Moldova nu a comentat, deocamdată, informația cu privire la „ajutorul militar” menționat de oficialul ucrainean.
Maia Sandu s-a mai întâlnit cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal. Premierul ucrainea a comunicat că discuțiile au vizat contracararea amenințărilor hibride ruse. El a mai menționat că Ucraina este interesată de dezvoltarea colaborării comercial-economice moldo-ucrainene, subliniind că volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a crescut cu 12% în anul 2024.
În timpul întrevederii s-a discutat, de asemenea, despre dezvoltarea logisticii și îmbunătățirea conexiunilor între Ucraina, Republica Moldova și statele-membre ale Uniunii Europene.
Șefa statului, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a vizitat inclusiv New Europe Center – un centru de cercetare din Kiev axat pe politică externă și securitate. Oficialii au discutat problemele de securitate, energie, aderarea la UE și alte subiecte.
Directoarea New Europe Center, Aliona Ghetmanciuk, i-a oferit Maiei Sandu publicația celui mai recent sondaj sociologic realizat de centru, în decembrie 2024. Potrivit lui, Maia Sandu s-a clasat în Top 5 lideri străini în care ucrainenii au cea mai mare încredere.
Președinta Sandu s-a mai întâlnit cu prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, cu care a vizitat secția de pediatrie a Institutului Național de Oncologie.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Olena Zelenska i-a mulțumit Maiei Sandu pentru „solidaritatea și înțelegerea profundă a importanței eforturilor comune în această perioadă extrem de dificilă”. „Vreau să vă mulțumesc în mod special pentru adăpostul pentru adăpostul călduros pe care Moldova l-a oferit celor peste 125 refugiați ucraineni”, a menționat aceasta.
Amintim că, pe 25 ianuarie, președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru la Kiev. Șefa statului s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, cu care a susținut o conferință de presă comună ulterior. Vladimir Zelenski a declarat că Republica Moldova trece acum printr-o criză energetică artificială, creată de Moscova pentru a influența independența țării și rezultatele alegerilor parlamentare. El a adăugat că Ucraina este gata să asigure necesitățile energetice ale locuitorilor din Transnistria, oferind cărbune (detalii aici și aici).
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!