presedinte.md

Ruslan Stefanciuk i-a mulțumit Maiei Sandu pentru „ajutorul militar, financiar, umanitar și politic”. Cu cine s-a întâlnit președinta la Kiev

În cadrul vizitei sale la Kiev, președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu conducerea de vârf a Ucrainei – prim-ministrul Denis Șmîhal și președintele Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), Ruslan Stefanciuk. Serviciul de presă al legislativului ucrainean a transmis că Stefanciuk i-a mulțumit Maiei Sandu pentru „ajutorul militar, financiar, umanitar și politic”. Președinția Republicii Moldova nu a comentat, deocamdată, această informație. 

Maia Sandu a scris pe rețeaua de socializare X că, în cadrul întrevederii cu Ruslan Stefanciuk, au fost explorate modalități prin care Republica Moldova și Ucraina să-și aprofundeze cooperare și „să dezvolte soluții concrete pentru a asigura stabilitatea regională”.

Ne concentrăm în continuare pe obținerea unor rezultate tangibile pentru cetățenii noștri”, a adăugat ea.

Iar serviciul de presă al Radei Supreme a transmis, într-un comunicat, că cei doi oficiali au discutat despre continuarea consolidării cooperării interparlamentare, măsuri comune pentru contracararea amenințărilor hibride din partea Federației Ruse, intensificarea presiunii prin sancțiuni și posibilitatea utilizării activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, care se confruntă cu agresiunea militară rusă de aproape trei ani.

Ruslan Stefanciuk a exprimat recunoștință Moldovei pentru sprijinul cuprinzător acordat Ucrainei, în special pentru ajutorul militar, financiar, umanitar și politic, subliniind că, în condițiile războiului, acest sprijin este vital”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, președintele Radei Supreme a remarcat „contribuția semnificativă” a părții moldovenești în crearea unui centru medical comun pentru reabilitarea militarilor și medicilor răniți în război.

Președinția Republicii Moldova nu a comentat, deocamdată, informația cu privire la „ajutorul militar” menționat de oficialul ucrainean.

X/Maia Sandu
X/Maia Sandu

Maia Sandu s-a mai întâlnit cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal. Premierul ucrainea a comunicat că discuțiile au vizat contracararea amenințărilor hibride ruse. El a mai menționat că Ucraina este interesată de dezvoltarea colaborării comercial-economice moldo-ucrainene, subliniind că volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a crescut cu 12% în anul 2024.

În timpul întrevederii s-a discutat, de asemenea, despre dezvoltarea logisticii și îmbunătățirea conexiunilor între Ucraina, Republica Moldova și statele-membre ale Uniunii Europene.

X/Maia Sandu
presedinte.md
X/Maia Sandu
X/Denys Shmyhal

Șefa statului, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a vizitat inclusiv New Europe Center – un centru de cercetare din Kiev axat pe politică externă și securitate. Oficialii au discutat problemele de securitate, energie, aderarea la UE și alte subiecte.

Directoarea New Europe Center, Aliona Ghetmanciuk, i-a oferit Maiei Sandu publicația celui mai recent sondaj sociologic realizat de centru, în decembrie 2024. Potrivit lui, Maia Sandu s-a clasat în Top 5 lideri străini în care ucrainenii au cea mai mare încredere.

presedinte.md

Președinta Sandu s-a mai întâlnit cu prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, cu care a vizitat secția de pediatrie a Institutului Național de Oncologie.

X/Maia Sandu
X/Maia Sandu
X/Maia Sandu
X/Maia Sandu

Într-o postare pe rețelele de socializare, Olena Zelenska i-a mulțumit Maiei Sandu pentru „solidaritatea și înțelegerea profundă a importanței eforturilor comune în această perioadă extrem de dificilă”. „Vreau să vă mulțumesc în mod special pentru adăpostul pentru adăpostul călduros pe care Moldova l-a oferit celor peste 125 refugiați ucraineni”, a menționat aceasta.

presedinte.md

Amintim că, pe 25 ianuarie, președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru la Kiev. Șefa statului s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, cu care a susținut o conferință de presă comună ulterior. Vladimir Zelenski a declarat că Republica Moldova trece acum printr-o criză energetică artificială, creată de Moscova pentru a influența independența țării și rezultatele alegerilor parlamentare. El a adăugat că Ucraina este gata să asigure necesitățile energetice ale locuitorilor din Transnistria, oferind cărbune (detalii aici și aici).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: