„Se aduc prejudicii pluralismului politic”. Țîcu va depune o cerere la Ministerul Justiției pentru limitarea activității Partidului Șor
Full Article 2 minutes read

„Se aduc prejudicii pluralismului politic”. Țîcu va depune o cerere la Ministerul Justiției pentru limitarea activității Partidului Șor

Deputatul Octavian Țîcu va depune o cerere la Ministerul Justiției în vederea limitării activității Partidului Șor. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, astăzi, 14 aprilie. 

„În continuarea sesizării depuse la Curtea Constituțională, depun astăzi o cerere către Ministerul Justiției privind limitarea activității Partidului Șor pe un termen de până la șase luni, așa cum prevede legea”, a declarat Țîcu.

„În 2015, după ce a fost ales primar de Orhei, Ilan Șor, președintele Partidului Șor, a deschis primele magazine sociale la Orhei. În timpul campaniei electorale din toamna anului 2016, proiectul a fost extins în mai multe orașe din Republica Moldova. La aceste magazine pot face cumpărături pensionarii, invalizii și veteranii. Nu toți însă, ci doar cei care dețin așa numitele carduri sociale eliberate de Partidul Șor”, a mai spus Țîcu.

Potrivit deputatului, acest fapt încalcă mai multe prevederi naționale și internaționale, printre care art. 10 din Convenția ONU împotriva corupției, art. 16 din recomandarea Comitetului de Miniștri a Consiliului Europei și punctul 62 din hotărârea Curții Constituționale nr. 4 din 22 aprilie 2013.

„Activitatea partidelor politice poate fi limitată dacă prin acțiunile acestora se aduc prejudicii pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale. În cazul constatării acestor fapte, Ministerul Justiției va solicita organului de conducere a partidului ca în termen de cel mult o lună să întreprindă măsuri pentru încetarea acestor acțiuni. Altfel, acțiunea sa va fi suspendată. Solicit respectuos ministrului Fadei Nagacevschi să formuleze o cerere către conducerea Partidului Șor cu privire la încetarea acțiunilor de corupere a alegătorilor prin intermediul magazinelor sociale”, a mai precizat Țîcu.

NM a contactat-o Alina Șargu, purtătoarea de cuvânt al Partidului Șor pentru a solicita o reacție la acest subiect. La momentul publicării știrii, NM nu a primit nici un răspuns.

Amintim că Octavian Țîcu a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru scoaterea în afara legii a Partidului Șor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: