Parlamentul Republicii Moldova

„Se aduc prejudicii pluralismului politic”. Țîcu va depune o cerere la Ministerul Justiției pentru limitarea activității Partidului Șor

Deputatul Octavian Țîcu va depune o cerere la Ministerul Justiției în vederea limitării activității Partidului Șor. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, astăzi, 14 aprilie. 

„În continuarea sesizării depuse la Curtea Constituțională, depun astăzi o cerere către Ministerul Justiției privind limitarea activității Partidului Șor pe un termen de până la șase luni, așa cum prevede legea”, a declarat Țîcu.

„În 2015, după ce a fost ales primar de Orhei, Ilan Șor, președintele Partidului Șor, a deschis primele magazine sociale la Orhei. În timpul campaniei electorale din toamna anului 2016, proiectul a fost extins în mai multe orașe din Republica Moldova. La aceste magazine pot face cumpărături pensionarii, invalizii și veteranii. Nu toți însă, ci doar cei care dețin așa numitele carduri sociale eliberate de Partidul Șor”, a mai spus Țîcu.

Potrivit deputatului, acest fapt încalcă mai multe prevederi naționale și internaționale, printre care art. 10 din Convenția ONU împotriva corupției, art. 16 din recomandarea Comitetului de Miniștri a Consiliului Europei și punctul 62 din hotărârea Curții Constituționale nr. 4 din 22 aprilie 2013.

„Activitatea partidelor politice poate fi limitată dacă prin acțiunile acestora se aduc prejudicii pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale. În cazul constatării acestor fapte, Ministerul Justiției va solicita organului de conducere a partidului ca în termen de cel mult o lună să întreprindă măsuri pentru încetarea acestor acțiuni. Altfel, acțiunea sa va fi suspendată. Solicit respectuos ministrului Fadei Nagacevschi să formuleze o cerere către conducerea Partidului Șor cu privire la încetarea acțiunilor de corupere a alegătorilor prin intermediul magazinelor sociale”, a mai precizat Țîcu.

NM a contactat-o Alina Șargu, purtătoarea de cuvânt al Partidului Șor pentru a solicita o reacție la acest subiect. La momentul publicării știrii, NM nu a primit nici un răspuns.

Amintim că Octavian Țîcu a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru scoaterea în afara legii a Partidului Șor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: