Tudor Mardei / NewsMaker

Ministerul Justiției, declarație despre primarul reales din Boldurești, judecat pentru accidentarea mortală a unui minor

Ministerul Justiției consideră îngrijorătoare situația de la Boldurești, unde fostul primar Nicanor Ciochină – judecat pentru accidentarea mortală a unui copil – a fost reales recent în funcție. Reacția oficială a instituției a fost făcută publică cu puțin timp înainte de începerea unui protest organizat de un partid politic în fața ministerului, ca reacție la tergiversarea procesului penal în care edilul este vizat.

„Situația creată la Boldurești, când un fost primar acuzat că a accidentat mortal un copil a fost reales în funcție, este un caz îngrijorător. Conform cadrului legal, justiția se înfăptuiește exclusiv prin Curtea Supremă de Justiție, curțile de apel și judecătorii, respectiv, Ministerul Justiției nu poate interveni în cauze aflate pe rol. Totodată, înțelegem preocuparea legată de durata procedurilor și subliniem că evitarea întârzierilor este esențială pentru menținerea eficienței și credibilității justiției. Asemenea cazuri trebuie examinate cu responsabilitate și fără întârzieri”, a precizat Ministerul. 

Dosarul în care este vizat primarul reales din Boldurești, Nicanor Ciochină, este examinat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Informațiile referitoare la cauza respectivă pot fi consultate pe portalul www.instante.justice.md.

Amintim că Nicanor Ciochină a fost reales primar la Boldurești pe 1 iunie, în ciuda faptului că este cercetat penal pentru că ar fi provocat, în februarie, un accident rutier soldat cu moartea unui adolescent de 14 ani.

Realegerea sa a stârnit reacții critice în rândul societății civile. Mama victimei a cerut dreptate, iar pe online a fost lansată o petiție semnată de mii de persoane, care solicită „intervenția urgentă a autorităților competente” și contestă menținerea în funcție a unei persoane implicate într-un caz de omor. Partidul condus de Dragoș Galbur a anunțat un protest în fața Ministerului Justiției, pe 9 iunie, începând cu ora 12:00.

Pe 7 iunie, în urma unei contestații depuse, Comisia Electorală Centrală a renumărat voturile de la Boldurești. Procesul a reconfirmat victoria lui Nicanor Ciochină, cu o diferență de 10 voturi față de contracandidatul său.

Recent, ministra justiției a declarat că legislația în vigoare permite suspendarea din funcție a persoanelor aflate în funcții publice, în cazul în care acestea sunt cercetate penal. Veronica Mihailov-Moraru a precizat atunci că actul de justiție în acest caz „trebuie să fie realizat de procurori și magistrați, conform legii, standardelor în domeniu și, mai ales, ca justiția să nu fie întârziată”.

Ulterior, procurorii au venit cu detalii pe caz. Potrivit PCCOCS, din totalul de 37 ședințe de judecată, 16 au fost amânate la cererea lui Nicanor Ciochină, a complicelui său și a avocaților acestora. Amânările aveau loc atunci când procurorii asigurau prezența martorilor în ședințele de judecată. În context, instanța le-a aplicat avocaților inculpaților mai multe amenzi, iar în cazul lui Nicanor Ciochină s-a dispus aducerea silită la ședințe. Totuși, la ședința din 27 mai curent, acesta nu s-a prezentat și a fost sancționat cu o amendă.

Următoarea ședință de judecată este programată pentru 10 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: