Se caută 14 pasageri care au zburat alături de moldoveanca infectată cu COVID-19. Aceștia au indicat date false în fișele epidemiologice
Full Article 2 minutes read

Se caută 14 pasageri care au zburat alături de moldoveanca infectată cu COVID-19. Aceștia au indicat date false în fișele epidemiologice

Autoritățile din Republica Moldova nu au reușit, deocamdată, să identifice 14 dintre persoanele care au zburat alături de moldoveanca infectată cu COVID-19, care a ajuns sămbătă la Chișinău. Informația a fost confirmată de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă de luni, 9 martie. 

Viorica Dumbrăveanu a menționat că autoritățile de la Chișinău monitorizează starea a 136 de persoane din dreapta Nistrului și 4 din stânga Nistrului.

„Dacă excludem acei 10 cetățeni ai Ucrainei, 4 din stânga Nistrului și membrii echipajului, sunt 136 de persoane monitorizate din dreapta Nistrului. Cei din stânga Nistrului oricum îi ținem sub monitorizare și urmează să le fie recoltate probe pe parcursul zilei de azi”, a explicat ministrul Sănătății.

Totodată, oficialul a menționat importanța completării fișelor epidemiologice cu date veridice.

„Avem o dificultate pentru a identifica 14 persoane. Ele nu au putut fi identificate și informate, pentru că nu au prezentat informații veridice în fișele epidemiologice”, a precizat aceasta.

Ministrul Sănătății a mai spus că 44 de persoane care au intrat în contact cu moldoveanca bolnavă de COVID-19 sunt în grupul de risc cel mai înalt și acestea au fost informate despre obligativitatea de a fi plasate în regim de autoizolare.

„Cei 44 au fost contactați în primele ore, după ce am obținut listele de la Poliția e Frontieră”, a precizat Dumbrăveanu.

Totodată, ministrul Sănătății a menționat că cetățenii moldoveni care se află în alte țări au tot dreptul de a reveni în Republica Moldova.

„Încercăm să restricționăm tranzitul cetățenilor pe teritoriul Republicii Moldova, dar am discutat cu reprezentanții OMS (Organizația Mondială a Sănătății) despre cetățenii care vor să se întoarcă în Republica Moldova și statul trebuie să le asigure repatrierea”, a subliniat ministrul.

„Categoric nu condamn gestul doamnei, era într-o situație critică, era disperată. Dar nu este corect pentru ceilalți cetățeni faptul că nu a informat poliția de frontieră despre simptomele pe care le are și despre suspiciunea de coronavirus”, a adpugat aceasta.

Amintim că o moldoveancă de 48 de a ajuns sâmbătă, 7 martie, la Chișinău, cu o cursă Milano-Chișinău. Aceasta era în stare gravă și a fost diagnosticată cu COVID-19, fiind internată inițial în Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar ulterior, transferată la Spitalul Republican din capitală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: