facebook/Igor Dodon

Se caută 14 pasageri care au zburat alături de moldoveanca infectată cu COVID-19. Aceștia au indicat date false în fișele epidemiologice

Autoritățile din Republica Moldova nu au reușit, deocamdată, să identifice 14 dintre persoanele care au zburat alături de moldoveanca infectată cu COVID-19, care a ajuns sămbătă la Chișinău. Informația a fost confirmată de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă de luni, 9 martie. 

Viorica Dumbrăveanu a menționat că autoritățile de la Chișinău monitorizează starea a 136 de persoane din dreapta Nistrului și 4 din stânga Nistrului.

„Dacă excludem acei 10 cetățeni ai Ucrainei, 4 din stânga Nistrului și membrii echipajului, sunt 136 de persoane monitorizate din dreapta Nistrului. Cei din stânga Nistrului oricum îi ținem sub monitorizare și urmează să le fie recoltate probe pe parcursul zilei de azi”, a explicat ministrul Sănătății.

Totodată, oficialul a menționat importanța completării fișelor epidemiologice cu date veridice.

„Avem o dificultate pentru a identifica 14 persoane. Ele nu au putut fi identificate și informate, pentru că nu au prezentat informații veridice în fișele epidemiologice”, a precizat aceasta.

Ministrul Sănătății a mai spus că 44 de persoane care au intrat în contact cu moldoveanca bolnavă de COVID-19 sunt în grupul de risc cel mai înalt și acestea au fost informate despre obligativitatea de a fi plasate în regim de autoizolare.

„Cei 44 au fost contactați în primele ore, după ce am obținut listele de la Poliția e Frontieră”, a precizat Dumbrăveanu.

Totodată, ministrul Sănătății a menționat că cetățenii moldoveni care se află în alte țări au tot dreptul de a reveni în Republica Moldova.

„Încercăm să restricționăm tranzitul cetățenilor pe teritoriul Republicii Moldova, dar am discutat cu reprezentanții OMS (Organizația Mondială a Sănătății) despre cetățenii care vor să se întoarcă în Republica Moldova și statul trebuie să le asigure repatrierea”, a subliniat ministrul.

„Categoric nu condamn gestul doamnei, era într-o situație critică, era disperată. Dar nu este corect pentru ceilalți cetățeni faptul că nu a informat poliția de frontieră despre simptomele pe care le are și despre suspiciunea de coronavirus”, a adpugat aceasta.

Amintim că o moldoveancă de 48 de a ajuns sâmbătă, 7 martie, la Chișinău, cu o cursă Milano-Chișinău. Aceasta era în stare gravă și a fost diagnosticată cu COVID-19, fiind internată inițial în Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar ulterior, transferată la Spitalul Republican din capitală.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: