Oficiul Avocatului Poporului

„Se încearcă să se găsească cu orice preț nereguli”. Ce s-a depistat în cadrul controlului la Oficiul Avocatul Poporului

În prezent, în cadrul Oficiului Avocatului Poporului se desfășoară o inventariere, nefiind vorba despre un control financiar, așa cum a dat de înțeles Natalia Moloșag în cadrul conferinței de presă. Cel puțin asta susține fosta secretară generală a Oficiului Avocatului Poporului (OAV), Olga Vacarciuc, care a gestionat timp de câteva luni activitatea instituției, după decesul fostului ombudsman, Mihail Cotorobai. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 2 decembrie a emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Olga Vacarciuc, care a gestionat timp de câteva luni activitatea instituției, după decesul fostului avocat Mihail Cotorobai, a precizat că Oficiul Avocatul Poporului nu este supus unui control financiar, așa cum a dat de înțeles în cadrul conferinței de presă Natalia Moloșag.

„Nu este vorba de un control financiar care ar putea fi efectuat de Curtea de Conturi sau Inspecția Financiară, ci de inventariere, așa cum se face în fiecare an în instituțiile publice ori care se fac atunci când se schimbă conducerea instituției”, a spus Olga Vacarciuc.

Ex-secretarul general a mai adăugat că Oficiul Avocatului Poporului a fost verificat de Curtea de Conturi în 2014 și în 2018, iar în 2019 a fost verificată de Inspecția Financiară, care nu au depistat nereguli sau delapidări.

„Odată cu numirea unei noi conduceri la OAV a fost inițiat procesul de inventariere și reieșind din modul cum se discuta cu oamenii ne-a fost clar că se încearcă să se găsească cu orice preț nereguli. Din câte știu comisia de inventariere a constatat doar lipsa unor cărți care nu au fost restituite și atât. Deja raportul final va arăta care este situația. Cert e că după conferința de presă am fost telefonată de contabilă, care mi-a spus că e gata să cheme singură Curtea de Conturi, ca să facă un control, deoarece ceea ce s-a spus la conferința de presă nu este corect”, a mai spus Olga Vacarciuc.

Întrebată dacă din comisia de inventariere făcea parte și Dumitru Godorog, ex-secretara a spus că l-a văzut de câteva ori cum mergea în urma grupului.

***

Amintim că Natalia Moloșag, care a fost numită în funcția de Avocat al Poporului în data de 23 septembrie, și-a anunțat demisia pe 2 decembrie, în urma unui scandal care a izbucnit, după ce un blogger a publicat mai multe informații, potrivit cărora o persoană condamnată anterior pentru proxenetism lucrează ca „asistent” pentru Natalia Moloșag. Mai multe partide extra-parlamentare și Asociaţia organizaţiilor neguvernamentale au cerut deja demisia ombudsmanului.

Într-o conferință de presă, aceasta a anunțat că va lua în considerare demisia, dar după ce o comisie va finaliza inventarierea generală la nivel instituțional, iar rapoartele vor fi transmise organelor de drept. Moloșag susține că au fost constate mai multe nereguli, iar pentru a fi „trecute cu vederea” a fost pornită o campanie de denigrare a imaginii sale, iar o bună parte din angajații oficiului au fost refuzat să îi ofere ajutor, de la preluarea mandatului.

„Mediu deplorabil, lipsa condițiilor de muncă la Oficiu. În aceste condiții activează oameni care sunt angajați ai Oficiului, iar eu ca conducător am obligația să le asigur inclusiv condiții de muncă. Rezultatul controlului vor fi transmise imediat organelor competente, Iar factorii care se fac culpabili, vor fi atrași la răspundere pentru ce a fost depistat aici. O dată cu finalizarea controlului și predarea organelor de drept, inclusiv serviciul de securitate, pentru a nu afecta imaginea instituției voi precăuta de a prezenta cerere de demisie”, a declarat Moloșag.

Pe 2 decembrie, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului și un grup de foști și actuali angajați ai Oficiului Avocatului Poporului au semnat o declarație comună în care au criticat activitatea Avocatul Poporului, Natalia Moloșag.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: