Se pregătește legea prin care militarii români pot apăra Moldova? Vor putea interveni în afara țării pentru „protejarea cetățenilor români aflați în pericol”
Full Article 2 minutes read

Se pregătește legea prin care militarii români pot apăra Moldova? Vor putea interveni în afara țării pentru „protejarea cetățenilor români aflați în pericol”

România ar putea interveni în afara țării, inclusiv militar, pentru a „proteja cetățenii români aflați în pericol”. Un proiect de lege  în acest sens, elaborat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) de la București, a fost pus în dezbatere publică. Noua lege aduce în discuție și conceptul de amenințări hibride la adresa securității României, scrie publicația „Adevărul”.

Potrivit sursei citate, dacă va fi adoptată, noua lege va permite intervenții în afara teritoriului României. Acțiunile nu se limitează doar la trupele militare, dar pot implica și alte tipuri de intervenții, în scopul contracarării amenințărilor hibride. Proiectul prevede că intervențiile de acest fel vor putea fi inițiate la recomandarea președintelui României, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național”, se menționează în proiect, potrivit sursei citate.

Proiectul de lege mai prevede că, în situația stării de mobilizare sau în timpul unui conflict armat, personalul angajat al Ministerului Afacerilor Interne al României poate fi supus militarizării.

***

Republica Moldova este o țară neutră. Statutul, consfințit în Constituție, interzice aflarea pe teritoriul țării a trupelor străine, fapt încălcat, însă, de Rusia, țară a cărei militari continuă să staționeze ilegal în regiunea transnistreană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: