„Se simt bine și nu au fost torturați”. Promo-LEX a oferit detalii despre cei doi bărbați eliberați de Tiraspol
Full Article 3 minutes read

„Se simt bine și nu au fost torturați”. Promo-LEX a oferit detalii despre cei doi bărbați eliberați de Tiraspol

Asociaţia pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului Promo-LEX a publicat pe 9 octombrie noi detalii despre cele patru persoane care au fost reținute de către structurile de forță din stânga Nistrului. Deocamdată nu există informații despre starea a doi dintre bărbați: Adrian Glijin și Stanislav Mînzarari.

Potrivit reprezentanților asociației, în seara de 8 octombrie, în jurul orei 20:00, Andrei Amarfi și Alexandru Puris au ajuns acasă. Ambii afirmă că fizic se simt bine și nu au fost torturați.

În legătură cu Adrian Glijin, mama și soția acestuia afirmă că încă nu cunosc absolut nimic despre el. De asemenea, nu există nici o informație despre o altă persoană răpită, Stanislav Mînzarari.

Potrivit lui Alexandru Puris, el a fost reținut în noaptea de 8 octombrie, la ora 01:00, din propria casă din or. Camenca, de către persoane mascate. A fost încătușat, i s-a pus o glugă pe față și, fiind doar în lenjerie și șlapi, a fost urcat într-un microbuz și dus la Tiraspol, unde a fost deținut într-un Izolator al structurilor de securitate locale.

Între timp, la domiciliul acestuia din or. Camenca (stânga Nistrului) colaboratorii structurilor de securitate au desfășurat percheziții în prezența tatălui, care suferă de probleme cardiace. Perchezițiile au început în jurul orelor 03:00 și au durat 2-3 ore. Colaboratorii structurilor de securitate au confiscat: computer, laptop, telefon, bani (aproximativ 6000 lei MDL, 2000 ruble RMN); și alte surse de stocare a informației.

Pe parcursul zilei de 8 octombrie, Alexandru a fost audiat și i s-a adus la cunoștință că este acuzat de spionaj în favoarea Republicii Moldova. La finalul zilei, i s-a comunicat că în privința lui a fost aplicată măsura preventivă ”interdicția de a părăsi regiunea”.

Amintim că președintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică Alexandru Jizdan și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic au anunțat că, timp de două zile, ar fi fost răpiți de către structurile de forță din Transnistria patru cetățeni ai Republicii Moldova,inclusiv polițistul Andrei Amarfi, originar din Camenca, care lucra la IP Florești . Potrivit lui Jizdan, ulterior au fost reținuți încă trei bărbați, care nu au nicio legătură cu MAI. Deputatul PDM a precizat că unul dintre ei este angajat al Agenției Servicii Publice (ASP).

La scurt timp după ce președintele Igor Dodon a anunțat că a discutat la telefon despre acest subiect cu Vadim Krasnoselski, autoritățile din stânga Nistrului au anunțat că două dintre persoanele reținute au fost eliberate. Informația a fost confirmată ulterior și de Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău. Despre soarta celorlalți bărbați reținuți nu a fost oferită nicio informație.

NM a solicitat informații de la reprezentanții MAI și SIS, privind situația celorlalți doi bărbați reținuți, însă aceștia ne-au recomandat să solicităm un comentariu de la PCCOCS.

Purtătorul de cuvânt al instituției Emil Gaitur ne-a spus că va reveni ulterior cu un răspuns.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: