Se vrea primar, deși are interdicția de a ocupa funcții publice. Pretendent PAS la șefia unui sat din Drochia: „Eu doar candidez”
Full Article 3 minutes read

Se vrea primar, deși are interdicția de a ocupa funcții publice. Pretendent PAS la șefia unui sat din Drochia: „Eu doar candidez”

În satul Cotova, raionul Drochia, pentru fotoliul de primar luptă inclusiv un candidat care are interdicția de a ocupa funcții publice, urmare a unui conflict de interese, depistat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în 2021. Este vorba de Ion Berladean, care candidează la șefia Primăriei din partea partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Contactat de NM, Berladean a spus că încă nu a câștigat alegerile și că nimeni nu-l oprește să candideze.

Ion Berladean, căruia anterior ANI i-a interzis să ocupe funcții publice timp de trei ani, candidează pentru funcția de primar al satului Cotova, raionul Drochia, din partea PAS. Situația a fost raportată de ex-premierul Ion Chicu, în prezent lider al Partidului pentru Dezvoltarea și Consolidarea Moldovei, pe 5 noiembrie.

Pe site-ul ANI există într-adevăr o decizie din 2021, potrivit căreia lui Berladean i s-a interzis să ocupe funcții publice pe o perioadă de trei ani. Din decizia ANI reiese că, în perioada în care a ocupat funcția de primar, Berladean ar fi închiriat propria mașină primăriei Cotova. Din 2019 și până în 2021, el ar fi obținut un câștig de 38,2 mii lei. Această situație, potrivit ANI, este un conflict de interese. Conform legii, precizează autoritatea, Berladean ar fi trebuit să sesizeze Autoritatea Națională de Integritate despre acest lucru, însă nu a făcut-o.

Berladean a contestat decizia la Curtea de Apel Chișinău, iar apoi la Curtea Supremă de Justiție. Ambele autorități au respins cererea primarului și au menținut decizia ANI. În contestație, primarul a menționat că primăria are un buget „modest”, care nu îi permite să își procure mașina proprie, dar că, în același timp, din cauza distanței până la centrul regional, Drochia, (conform Google Maps, este de aproximativ 25 km), primăria avea nevoie de o mașină.

În recursul depus, avocații săi au mai precizat că consiliul local a decis pentru închirierea mașinii pentru o taxă „rezonabilă” stabilită de evaluator. Potrivit apărării primarului, inspectorul ANI nu a putut dovedi existența unui conflict de interese, iar decizia nu a provocat prejudicii publice. În decizia CSJ se menționează că acesta este al patrulea mandat de primar al lui Berladean.

În octombrie 2023, judecătoria Drochia, în baza deciziei ANI, a decis ca Berladean să își înceteze imediat mandatul de primar. Cu toate acestea, decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Bălți, până pe 13 noiembrie, curent. Alte decizii mai recente nu există pe acest caz.

Cum și-a explicat candidatul PAS participarea la alegeri

Contactat de NM, candidatul PAS, Ion Berladean, a explicat că poate participa la alegeri, întrucât statutul de candidat nu înseamnă ocuparea unei funcții publice. „Nu ocup încă un mandat, doar candidez”, a spus Berladean.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă ar câștiga alegerile, Berladean a răspuns că acest lucru nu se va întâmpla: „Nu voi câștiga alegerile, pentru că avem mulți alți candidați”.

Pentru postul de primar al orașului Cotova au fost înscriși șase candidați, dar candidatul din partea Partidului „Șansa” a fost scos din cursă, după decizia CSE. Pentru funcția de primar mai concurează şi candidata PDCM Aurica Morcov, candidatul comunist Valeriu Portol, candidata Partidului Schimbării, Aurelia Grigora şi candidatul socialist Dmitri Guţchi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: