Secarea Nistrului în Ucraina, discutată în Parlament. Ministrul Mediului a adus un fragment de rachetă rusească
Full Article 3 minutes read

Secarea Nistrului în Ucraina, discutată în Parlament. Ministrul Mediului a adus un fragment de rachetă rusească

Două echipe de experți – moldoveni și ucraineni – vor merge săptămâna viitoare în regiunea Cernăuți, acolo unde a secat râul Nistru, pentru a face o analiză a situației. Precizările au fost făcute de către ministrul Mediului Sergiu Lazarencu pe 30 mai, în plenul Parlamentului. Lazarencu a demonstrat deputaților un fragment de rachetă rusească care a lovit Ucraina, înrămat. Oficialul a menționat că catastrofele ecologice se produc inclusiv din cauza agresiunii militare, referindu-se la invazia rusă din țara vecină.

În cadrul ședinței de astăzi, ministrul Mediului a venit în plenul Parlamentului pentru a prezenta un proiect de lege. În timpul sesiunii de întrebări-răspunsuri, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a deviat de la subiect și i-a acordat lui Sergiu Lazarencu o întrebare referitor la situația din regiunea Cernăuți, Ucraina, unde a secat râul Nistru.

Ținând în mână un fragment de rachetă rusească care a locit țara vecină, ministrul a declarat: „Astăzi pe Nistru nu avem probleme. Dar am aici în mână un fragment dintr-o rachetă rusească, care mi-a dat-o ieri dl ministru al Mediului din Ucraina. Rachetă care omoară în fiecare zi oameni, copii, distrug orașe și sate. Astfel de rachete provoacă și catastrofe ecologice, catastrofa ecologică de la Kakhovka, care este cel mai mare act de ecocid, crimă de mediu de la cel de-al Doilea Război Mondial. Pierderile ecologice sunt de 3,5 miliarde de euro. Prin distrugerea acestui baraj, Ucraina a pierdut 14 km3 de apă potabilă, apă suficientă pentru a aproviziona populația globului pământesc pentru două zile. De asta, stimată opoziție, dacă vă pasă cu adevărat de problemele mediului înconjurător, mai bine ați merge la stăpânii voștri și ați ruga să oprească războiul criminal început în Ucraina în 2022”.

Sergiu Lazarencu a remarcat că este pentru prima oară când un ministru al Mediului din Ucraina a vizitat Moldova.

Asta arată o deschidere și vom soluționa toate problemele. Săptămâna viitoare, două echipe – una din partea agenției „Apele Moldovei”, și alta din partea agenției „Apele Ucrainei” vor merge în zonă și vor face o analiză exactă. Ulterior, Ministerul Mediului va comunica oficial dacă sunt riscuri pe Nistru”, a adăugat acesta.

***

Precizăm că, recent, în spațiul public au apărut imagini din Ucraina, care au arătat că râul Nistru a secat în apropiere de orașul Hotin, regiunea Cernăuți. Ulterior, Ministerul Mediului din Republica Moldova și Agenția „Apele Moldovei” au venit cu o reacție. Instituțiile au declarat că segmentul râului Nistru din Moldova nu va seca, deoarece „scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean, care asigură un volum suficient pentru a acoperi necesitățile atât în alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață în ecosistemele acvatice”. Detalii AICI.

Pe 29 mai, ministrul Mediului de la Kiev, Ruslan Streleț, a efectuat o vizită de lucru la Chișinău. Oficialul a declarat că Republica Moldova și Ucraina discută un plan de acțiune în legătură cu situația de la Nistru. Acesta a menționat că este greu de spus acum care este motivul secării Nistrului și „pentru a oferi informații sigure, este nevoie de concluzii ale experților la nivel interstatal”. Iar ministrul Mediului de la Chișinău a anunțat că, în perioada următoare, o echipă formată din experți din ambele țări va desfășura o serie de cercetări privind situația fluviului Nistru. Detalii AICI


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: