gov.md

Secretariatul Comunității Energetice va susține Republica Moldova în depășirea crizei energetice

Situația actuală în domeniul aprovizionării Republicii Moldova cu  gaze naturale, dar și provocările din sectorul energetic au fost discutate astăzi de prim-ministra Natalia Gavrilița și conducerea Secretariatului Comunității Energetice (SCE). La data de 1 aprilie curent, SCE a deschis un oficiu la Chișinău, pentru a ajuta Republica Moldova în modernizarea sectorului energetic și implementarea reformelor ce țin de legislația europeană, în beneficiul cetățenilor țării noastre. 

Șefa Executivului a menționat că implicarea SCE și suportul oferit Guvernului vor ajuta Republica Moldova să depășească criza energetică, accentuată recent de războiul din Ucraina și creșterea prețurilor, și vor contribui la avansarea în asigurarea securității energetice.

„Întărirea capacităților pentru depășirea provocărilor din sectorul energetic, este un lucru esențial în asigurarea stabilității noastre economice, sociale și politice. Ne dorim ca rezultatele conlucrării cu SCE să fie reflectate în legislația țării noastre, iar împreună să creăm un sector energetic mai sigur și mai rezistent la actualele și viitoarele provocări atât la furnizarea gazelor naturale, cât și la electricitate. Pe termen scurt, însă, trebuie să găsim împreună soluții pentru a asigura prețuri rezonabile la energie”, a spus Natalia Gavrilița.

La rândul său, directorul SCE, Artur Lorkowski, a dat asigurări că Republica Moldova va fi susținută și în continuare în implementarea acquis-ului european în domeniul energetic, crearea unei piețe energetice transparente și echilibrarea sistemului de energie electrică din regiune.

Comunitatea Energetică este o organizație internațională care reunește mai multe state membre UE, Republica Moldova, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Georgia, Muntenegru, Serbia și Ucraina. Țara noastră este membru al Comunității Energetice începând cu anul 2010.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Un act de nesimțire”: Ministrul Culturii critică concertul lui Usatîi cu artiști ruși, desfășurat lângă vagoanele deportării

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a criticat organizarea de către politicianul Renato Usatîi a concertului cu participarea unor artiști ruși, desfășurat recent în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit lui Prodan, evenimentul, desfășurat în apropierea expoziției „Trenul durerii” – dedicată deportărilor staliniste din Basarabia – reprezintă un „act de nesimțire”.

„Aceste evenimente țin de divertisment, și nicidecum de cultură. Cel puțin nu țin deloc de cultura R. Moldova, de aceea nu intră în sfera de responsabilitate a Ministerului Culturii. Totuși, este un act de nesimțire să organizezi concerte cu artiști invitați din Federația Rusă lângă vagoanele care au menirea să fortifice, să educe cetățenii, în vederea memoriei deportărilor care s-au produs. Dar, totodată, părerea mea personală este că în Piața Marii Adunări Naționale trebuie să aibă loc evenimente legate de sărbătorile naționale, de importanță națională, și nicidecum de divertisment. PMAN este o piață în care seriozitatea și abordarea națională trebuie să fie pe măsură”, a declarat Sergiu Prodan.

Întrebat de ce Ministerul Culturii nu a intervenit pentru a împiedica accesul artiștilor ruși, Prodan a explicat că instituția pe care o conduce nu are competențe legale în acest sens.

„Responsabilitatea autorităților locale pentru activitățile care au loc în PMAN este scrisă prin lege. Ministerul Culturii nu tocmai are la dispoziție instrumente care să blocheze intrarea în R. Moldova a unor oameni de cultură. Nu văd cum ar putea interveni Ministerul Culturii pentru a bloca accesul unor artiști la evenimente de divertisment”, a precizat ministrul.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 16 iulie concertul. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: