Sectă internațională de yoga: 41 de persoane au fost arestate în Franța, între care un renumit „guru” din România
Full Article 3 minutes read

Sectă internațională de yoga: 41 de persoane au fost arestate în Franța, între care un renumit „guru” din România

Un grup de 41 de persoane, între care „guru” român Gregorian Bivolaru, au fost reținute marți în Franța, sub bănuiala că au legături cu o sectă internațională acuzată de numeroase derive sub acoperirea practicării yoga, scrie Agerpres cu referire la AFP şi France Info, care citează surse judiciare.

Gregorian Bivolaru (71 de ani) este fondatorul acestei mișcări internaționale de yoga controversate, au precizat sursele. Poliția a mobilizat pentru această operațiune 175 de ofițeri la Paris şi în departamentele Seine-et-Marne, Val de Marne şi Alpii Maritimi; în momentul arestării lui Bivolaru, din casa unde locuia acesta au fost scoase 26 de femei, unde acestea erau reținute „în condiții de spațiu şi igienă deplorabile”.

O sectă bazată pe tantra yoga

Potrivit sursei judiciare citate, primele elemente lasă să se înțeleagă că respectiva sectă internațională era axată în special pe tantra yoga (trezirea spiritualității prin intermediul sexualității, explică France Info) şi că „învățăturile” erau menite să condiționeze victimele să accepte relații sexuale, folosindu-se tehnici de manipulare mentală care urmăresc suprimarea, în rândul victimelor, a oricărei noțiuni de consimțământ în cadrul raporturilor sexuale.

Oficiul central de urmărire a violențelor împotriva persoanelor (OCRVP) a primit plângerile a trei femei victime ale organizației care au declarat că au fost sechestrate într-un pavilion şi au fost constrânse la anumite practici sexuale. Potrivit aceleiași surse, „cursurile” organizate de Gregorian Bivolaru urmăreau să-i determine pe participanți să ia parte la activități sexuale şi / sau fizice; mai mulți participanți au denunțat faptul că au fost constrânși să-şi plătească „sejurul” făcând video-chat, în cazul femeilor, sau munci manuale, în cazul bărbaților.

Notificarea autorităților, în vara lui 2022

La sfârșitul lui iulie 2022, Miviludes (Misiunea interministerială de vigilență şi luptă împotriva derivelor sectare) a sesizat parchetul din Paris, după ce a fost informată de Liga drepturilor omului în legătură cu 12 plângeri ale unor foste membre ale mișcării MISA, „Mișcarea de integrare spirituală în absolut”, grup cu dimensiuni internaționale fondat de Gregorian Bivolaru la începutul anilor 1990 în România, devenit Atman în urma extinderii în străinătate.

Numeroase femei de diferite cetățenii au declarat că au căzut victimă activităților organizației MISA şi liderului acesteia Gregorian Bivolaru. Parchetul din Paris a lansat pe 10 iulie 2023 o anchetă pentru „abuz (asupra unor persoane în situație vulnerabilă) în bandă organizată de către membrii unei secte”, „sechestrare în bandă organizată”, „viol” şi „trafic de persoane în bandă organizată”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: