„Securitatea cibernetică devine o prioritate”. Cadrul normativ pentru gestionarea incidentelor cibernetice va fi îmbunătățit 
Full Article 2 minutes read

„Securitatea cibernetică devine o prioritate”. Cadrul normativ pentru gestionarea incidentelor cibernetice va fi îmbunătățit 

Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, cadrul normativ general pentru asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate cibernetică a rețelelor și sistemelor informaționale, utilizate la furnizarea serviciilor de infrastructură critică în Republica Moldova.

În document este specificată competența autorităților și a instituțiilor publice în materie de securitate cibernetică.

La fel, este determinată procedura de gestionare a crizelor în acest domeniu și formulate cerințele, măsurile și mecanismele de securizare a rețelelor și sistemelor informatice.

„Transformarea digitală a economiei și a societății a venit cu un set de oportunități, dar și cu multe provocări, una dintre ele fiind securitatea cibernetică. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor digitale, atacurile cibernetice devin tot mai costisitoare, mai ales pentru entitățile cheie ale țării. Astfel, securitatea cibernetică devine o prioritate majoră”, a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Suplimentar, este creată și asigurată buna funcționare a mecanismelor de cooperare la nivel național și internațional în domeniul securității cibernetice.

„Mai mult, implementarea inițiativei legislative va asigura o creștere a nivelului de reziliență cibernetică, astfel putând fi evitate incidentele cibernetice, prejudiciile materiale și reputaționale”, comunică reprezentanții Guvernului.

***

Amintim că, în anul 2022 Republica Moldova a fost ținta mai multor atacuri cibernetice.

Totodată, presupuse discuții pe Telegram ale consilierului prezidențial Dorin Recean au fost publicate pe 11 noiembrie pe același site, unde au apărut conversațiile ministrului Justiției Sergiu Litvinenco.

Pe 9 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: