Securitatea Republicii Moldova, inclusă în Declarația comună a miniștrilor Apărării țărilor NATO: „Vom coopera strâns pentru a sprijini partenerii noștri din regiune”
Full Article 3 minutes read

Securitatea Republicii Moldova, inclusă în Declarația comună a miniștrilor Apărării țărilor NATO: „Vom coopera strâns pentru a sprijini partenerii noștri din regiune”

Miniştrii Apărării din formatul Bucureşti 9 (B9) au semnat, miercuri, 18 septembrie, la Bucureşti, o Declaraţie comună în care au subliniat importanţa consolidării industriei de apărare şi a existenţei unui sistem de apărare aeriană comun. În document a fost inclus și un punct care se referă la securitatea națională a Republicii Moldova. Miniștrii din România, Bulgaria, Estonia, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria s-au reunit la Palatul Parlamentului din capitala României.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, participanţii la reuniune au decis că aceasta trebuie sprijinită să intre în Uniunea Europeană, deoarece acest lucru ar spori securitatea regiunii Mării Negre şi a Europei de Est.

„Rămânem angajați să dezvoltăm răspunsul nostru colectiv și individual la toate tipurile de amenințări la adresa securității și stabilității noastre. De asemenea, vom coopera strâns pentru a sprijini partenerii noștri din regiune, care sunt cei mai expuși încercărilor de destabilizare ale Rusiei, precum Republica Moldova. Consolidarea capacității și rezilienței lor de apărare este relevantă pentru securitatea întregii zone euro-atlantice”, se menționează în punctul 12 din Declarație.

Totodată, oficialii au discutat despre incidentele cu drone ruse care au survolat spațiul aerian și au căzut pe teritoriul țărilor NATO. La punctul șase din document se menționează:

„Avem nevoie de un răspuns colectiv în cadrul NATO la provocările prezentate de armele şi tehnologiile moderne, inclusiv prin creşterea capacităţilor noastre de a detecta, identifica şi, dacă este necesar, interceptarea obiectelor care zboară la altitudine mică. În plus, trebuie să depunem eforturi pentru a consolida apărarea globală integrată aeriană şi antirachetă (IAMD) a NATO, inclusiv prin implementarea rapidă a modelului de rotaţie IAMD convenit. În plus, sprijinim iniţiativele de utilizare a tuturor oportunităţilor şi resurselor disponibile în cadrul UE şi NATO pentru a creşte capacităţile europene de apărare aeriană şi antirachetă”.

În ceea ce priveşte apărarea colectivă, miniştrii Apărării din B9 au mai stabilit continuarea acţiunilor pentru impulsionarea proiectelor de infrastructură, pentru dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară menite „să asigure desfăşurarea rapidă a forţelor şi capabilităţilor aliate pentru întregul Flanc Estic”.

Organizația B9 a fost înființată în anul 2015, la București, și reunește nouă țări din estul și centrul Europei care sunt membre NATO: România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.





Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: