Дарья Слободчикова / NewsMaker

Ședința Curții de Apel în care urma să fie examinată sesizarea PAS în legătură cu microbuzele pline cu ziarele lui Dodon, amânată

Ședința Curții de Apel Chișinău în care urma să fie examinată contestația depusă de reprezentanta Maiei Sandu, Olesea Stamate, privind sancționarea candidatului susținut de PSRM în alegerile prezidențiale, Igor Dodon, pentru nedeclararea cheltuielilor pentru publicarea materialelor electorale, a fost amânată.

Olesea Stamate a spus pentru ZdG că ședința planificată pentru duminică, 22 noiembrie, la Curtea de Apel Chișinău nu a avut lor, pe motiv că unul din judecători a manifestat simptome, dar nu se cunoaște dacă de COVID-19. Deocamdată nu se cunoaște nici data la care a fost amânată ședința.

Reprezentanta candidatei PAS s-a adresat în instanță după ce Comisia Electorală Centrală a amânat la 14 noiembrie ședința în care urma să fie examinat subiectul cu privire la sancționarea candidatului susținut de PSRM în alegerile prezidențiale, Igor Dodon, pentru nedeclararea cheltuielilor pentru publicarea materialelor electorale.

CEC a motivat anularea ședinței prin faptul că „reprezentant cu drept de vot consultativ în Comisie al concurentului electoral Maia Sandu nu a înlăturat neajunsurile de formă și conținut aferente unei contestații conform reglementărilor în vigoare”.

De partea cealaltă, Olesea Stamate a spus că sesizarea este una corectă şi că „ceea ce face CEC este o sfidare a legii”.

Mai multe microbuze pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon au fost surprinse în dimineața zilei de 11 noiembrie în apropiere de Editura „Universul”, care este o tipografie de stat, iar în ziare se raportează o tipografie privată.

Poliția Capitalei a anunțat la 13 noiembrie, că nu au fost constatate încălcări ale legislației în privința tirajului suspect al ziarului electoral al candidatului Igor Dodon. Potrivit forțelor de ordine, „în cadrul măsurilor întreprinse și materialului probatoriu acumulat, nu au fost constatate careva încălcări ale legislației privind încărcătură dată, ulterior Comisia Electorală Centrală urmând să se expună asupra circumstanțelor”.

De dimineață însă, reprezentanții opoziției, împreună cu polițiștii au numărat în direct numărul de ziare.

În total, în cele 3 microbuze au fost identificate 215 pachete a câte 800 de ziare, adică 172.000 de ziare sau cu 117.000 mai mult decât raportează staff-ul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: