Șefa fabricii „Floarea Soarelui” cere să fie audiată de Guvern: „Activitatea uzinei este puternic afectată”
Full Article 2 minutes read

Șefa fabricii „Floarea Soarelui” cere să fie audiată de Guvern: „Activitatea uzinei este puternic afectată”

Șefa fabricii „Floarea Soarelui”, Stella Ostorvetchi, a solicitat, printr-o scrisoare deschisă, să fie audiată de Guvernul Republicii Moldova, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, care se va întruni pe 6 iulie la Bălți. Mai mult, Ostorvetchi solicită Comisiei pentru Situații Excepționale  (CSE) să abroge „imediat” dispoziția ce ține de excluderea deducerii TVA pentru uleiul exportat.

În adresarea expediată Guvernului, Ostorvetchi declară că activitatea uzinei de ulei „Floarea Soarelui” este puternic afectată de dispoziţia CSE din 8 mai, care prevede, printre altele, excluderea de la deducere a sumelor TVA, aferente mărfurilor, serviciilor procurate, folosite pentru efectuarea exportului uleiului de floarea soarelui. Fabrica de ulei cataloghează decizia drept „o încalcare flagrantă a unui drept economic fundamental, ţintită exclusiv asupra unui producător autohton, și îi solicită CSE să abroge „imediat” dispoziția.

„Decizia de nerambursare a TVA reprezintă o practică vicioasă de naţionalizare a profiturilor unei afaceri private, ce ar putea fi interpretată ca o ameninţare directă și nejustificată asupra unei afaceri într-o economie de piață liberalizată”, se arată în adresarea Trans-Oil Moldova.

În context, fabrica „Floarea Soarelui” îi solicită Guvernului Republicii Moldova să revină la „dialog deschis” cu mediul de afaceri moldovenești și să „restaureze climatul investițional legal și orientat spre dezvoltarea economică firească a întreprinderilor”.

De menționat că compania Trans-Oil Moldova este cel mai mare producător de ulei și produse oleaginoase din Republica Moldova, care deține o cotă de circa 90% din producție și de peste 95% din exporturi. Compania a fost acuzată de monopol de către președintele Parlametnului, Igor Grosu. Se întâmpla după ce, la începutul lunii mai, uleiul vegetal s-a scumpit cu circa 25% și a ajuns să coste circa 50 de lei pentru un litru.

Ulterior, la 18 mai, CSE a inclus uleiul dezodorizat în lista produselor social importante. Astfel, în urma acestei decizii, uleiul de floarea soarelui a fost inclus în lista produselor social importante și s-a limitat adaosul comercial și retrobonusul la acest produs. La scurt timp, grupul Trans-Oil a atacat în instanță decizia Comisiei pentru Situații Excepționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: