Parlament

Când ar putea deveni țara noastră stat membru al Uniunii Europene? Răspunsul șefului Delegației UE în Moldova

Republica Moldova nu poate deveni stat membru al Uniunii Europene într-un an sau doi pentru că trebuie să implementeze reforme destul de cuprinzătoare. Declarația a fost făcută de Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, în cadrul unei conferințe de presă, din 17 iunie.

Depinde de Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova. Trebuie să fie realizate progrese și evident că nu este vorba despre un an sau doi, pentru că este nevoie de a implementa reforme destul de cuprinzătoare. Este vorba despre curățarea sistemului judecătoresc, eradicarea corupției, iar progresul va depinde de Guvernul Republicii Moldova, Parlament de a duce țara înainte și de a implementa reformele necesare”, a explicat șeful Delegației UE în Moldova.

Oficialul s-a referit și la schimbările care ar putea interveni în relația Republica Moldova-Uniunea Europeană în eventualitatea în care țara noastră obține statutul de țară candidat de aderare la UE.

În cazul în care o țară obține statutul de țară candidat asta înseamnă ca țara este pe o cale de reforme și este pe calea de a deveni țară membră a UE. Nu este doar o țară cu care UE are relații mai apropiate, mai distante, dar este o țară care este evaluată din perspectiva nivelului de pregătire a acelei țări de a deveni una din statele membre cu drepturile și obligații depline caracteristice statelor membre”, a precizat Jānis Mažeiks.

Menționăm că astăzi Comisia Europeană a emis un aviz în favoarea obținerii de către Moldova  statutului de țară candidat la UE. Decizia finală va fi luată la reuniunea Consiliului European, care se va desfășura în perioada 23-24 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zvon.md

Fără vot final pe PACCO în actualul Parlament? Deputat PAS: „Nu am primit avizul Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege care prevede lichidarea Procuraturii Anticorupție și a PCCOCS și crearea Procuraturii Anticorupție și pentru Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va fi votat în lectură finală de următorul Parlament. Cel puțin asta a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar. Întrebat dacă proiectele pot trece dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a precizat că „acestea trec dintr-o legislatură în alta”. Amintim că proiectul a fost prezentat pe 13 februarie, iar pe 19 februarie Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție și, în adresarea sa, a criticat proiectul, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție”.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul a declarat că săptămâna viitoare, pe 10 iulie, „ar trebui să fie ultima ședință” a actualului Parlament. Întrebat despre soarta proiectului PACCO și dacă se va reuși să fie votat, în lectură finală, parlamentarul a spus: „Acest proiect va fi votat în legislatura următoare deja, pentru că a fost expediat Comisiei de la Veneția, încă nu s-a întrunit Comisia, nu am primit avizul, respectiv nu am dorit să mergem…”.

La precizarea prezentatoarei TV, dacă proiectele trec dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a spus: „Da, trec dintr-o legislatură în alta. Există procese în care sunt extrase, adică sunt retrase din proces legislativ, dar ele rămân”.

Amintim că proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie 2025. Opoziția parlamentară s-a opus votului, dar și Olesea Stamate – atunci deputată PAS – a votat împotriva proiectului.

***

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate – convocat în ședință de președinta Maia Sandu – a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituțională a organelor responsabile de combatere a corupției” și să fie fortificat „cadrul legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală”.

Pe 29 ianuarie, în urma recomandărilor CSS, Ministerul Justiției a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupție și PCCOCS să fuzioneze. Instituția a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opțiunea de urmat”.

Pe 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevedea lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Inițiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, avea 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăseau trei deputați PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunități.

Tot pe 13 februarie, Procuratura Generală și-a expus punctul de vedere asupra proiectului de lege, menționând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”. Procuratura declara sunt necesare consultări publice „ample” și „opinia instituțiilor europene competente”.

Pe 19 februarie, Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție. În adresarea sa, Dragalin a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: