Parlament

Când ar putea deveni țara noastră stat membru al Uniunii Europene? Răspunsul șefului Delegației UE în Moldova

Republica Moldova nu poate deveni stat membru al Uniunii Europene într-un an sau doi pentru că trebuie să implementeze reforme destul de cuprinzătoare. Declarația a fost făcută de Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, în cadrul unei conferințe de presă, din 17 iunie.

Depinde de Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova. Trebuie să fie realizate progrese și evident că nu este vorba despre un an sau doi, pentru că este nevoie de a implementa reforme destul de cuprinzătoare. Este vorba despre curățarea sistemului judecătoresc, eradicarea corupției, iar progresul va depinde de Guvernul Republicii Moldova, Parlament de a duce țara înainte și de a implementa reformele necesare”, a explicat șeful Delegației UE în Moldova.

Oficialul s-a referit și la schimbările care ar putea interveni în relația Republica Moldova-Uniunea Europeană în eventualitatea în care țara noastră obține statutul de țară candidat de aderare la UE.

În cazul în care o țară obține statutul de țară candidat asta înseamnă ca țara este pe o cale de reforme și este pe calea de a deveni țară membră a UE. Nu este doar o țară cu care UE are relații mai apropiate, mai distante, dar este o țară care este evaluată din perspectiva nivelului de pregătire a acelei țări de a deveni una din statele membre cu drepturile și obligații depline caracteristice statelor membre”, a precizat Jānis Mažeiks.

Menționăm că astăzi Comisia Europeană a emis un aviz în favoarea obținerii de către Moldova  statutului de țară candidat la UE. Decizia finală va fi luată la reuniunea Consiliului European, care se va desfășura în perioada 23-24 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: