Șeful Delegației UE la Chișinău, după ratificarea Convenției de la Istanbul: „Femeile și fetele din Moldova vor deveni mai puternice”
Full Article 2 minutes read

Șeful Delegației UE la Chișinău, după ratificarea Convenției de la Istanbul: „Femeile și fetele din Moldova vor deveni mai puternice”

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Janis Mazeiks a salutat decizia majorității parlamentare din 14 octombrie, prin care a fost aprobată în lectură finală ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, denumită și „Convențiea de la Istanbul”.

„Salut alăturarea Republicii Moldova la comunitatea statelor care au ratificat Convenția de la Istanbul. Este primul instrument legal pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a fetelor la nivel internațional. Stabilește un cadru legal și măsuri politice pentru prevenirea actelor de violență, susținerea victimelor și pedepsirea făptașilor. Convenția de la Istanbul presupune criminalizarea și sancționarea legală a diferitor forme de violență împotriva femeilor, inclusiv violență domestică, urmărire, hărțuire sexuală și violență psihologică.  Datorită acesteia, consider că femeile și fetele din Moldova vor deveni mai puternice și vor constitui o categorie și mai activă a societății”, a menționat diplomatul.

Amintim că inițiativa a fost aprobată cu votul a 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a calificat documentul drept „o rușine” și a părăsit sala de ședințe a Legislativului. Deputații fracțiunii „ȘOR” au votat împotriva inițiativei.

Pentru orice stat care aderă, Convenția intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.

Moldova este a 35-a țară care ratifică Convenția de la Istanbul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: