Șeful interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor acuză presiuni și amenință că va intra în greva foamei
Full Article 2 minutes read

Șeful interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor acuză presiuni și amenință că va intra în greva foamei

Directorul interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a anunțat că ar putea intra îngreva foamei. Acesta acuză presiuni asupra Agenției, dar și asupra sa, care ar veni din partea Ministerului Culturii și a deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Contactat de IPN, Ion Ștefăniță a declarat că presiunile vin din partea actorilor ierarhic superiori, în concret Ministerul Culturii și ex-ministra Liliana Nicolaescu-Onofrei. Scopul final ar acestor presiuni ar fi revocarea sa din funcție. Ion Ștefăniță a menționat că unul din motivele presiunilor este modalitatea în care votează în Consiliul Național al Monumentelor Istorice.

Iar un motiv personal al fi demiterea fiului ex-ministrei pentru „atitudine iresponsabilă față de lucrul pe care-l avea”. Ștefăniță spune că a primit mesaje în privat de la Liliana Nicolaescu Onofrei pe care le califică ca o presiune împotriva Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Directorul interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a spus că a rugat misiunile diplomatice să monitorizeze activitatea Consiliului, iar pe 28 octombrie a avut o întrevedere și cu un consilier din cadrul Ambasadei Franței în Republica Moldova, unde a discutat despre lipsa comunicării oficiale cu Ministerul Culturii și despre comunicarea neoficială cu ex-ministra Liliana Nicolaescu-Onofrei. El mai spune că sunt trei luni de blocaj în procesul de coordonare a actelor permisive pentru construcții și amenajări, deoarece până acum nu s-a ales o nouă componență a Consiliului, după ce precedenta a fost descompusă în luna august.

Portalul AGORA a reușit să discute cu deputata PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei. Aceasta a calificat declarațiile  directorului Agenției de inspectare și restaurare monumentelor, calificându-le drept „aberații”.

„Nu pot comenta aberațiile unor funcționari frustrați, cărora le-a venit timpul să plece. Avem nevoie de instituții puternice, cu oameni integri și cu caracter, care să deservească cetățenii, nu grupuri de interese cu bani”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: