Șeful unei clinici de neurochirurgie din Germania a efectuat o intervenție complicată la Chișinău
Full Article 2 minutes read

Șeful unei clinici de neurochirurgie din Germania a efectuat o intervenție complicată la Chișinău

O tânără moldoveancă, care avea nevoie de o intervenție chirurgicală peste hotarele țării, a fost operată cu succes la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău. La intervenție a fost implicat și un medic din Germania. Anunțul a fost făcut de ministra Ala Nemerenco, care a menționat că tânăra, în luna august curent, a cerut ajutor de la reprezentanții Ministerului Sănătății, dat fiind faptul că se pomenise în situația că pentru a-și salva viața avea nevoie de o sumă mare de bani.

„Mai țineți minte probabil istoria Andreei Butnaru care a fost mediatizată larg în spațiul public prin august. Ministerul Sănătății a reacționat atunci la scrisoarea deschisă a tinerei care avea nevoie de o intervenție chirurgicală peste hotare, am discutat cu Adriana și am organizat desfășurarea operației la Chișinău cu implicarea neurochirurgilor din Germania”, a declarat Nemerenco, pe facebook.

Prin urmare, ministra Sănătății a spus că operația a fost realizată cu succes, în data de 13 decembrie. Aceasta a avut loc la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie cu implicarea profesorului Uwe Kehler, șef Clinică de Neurochirurgie Altona din Hamburg, Germania împreună cu profesorul din Republica Moldova, Grigore Zapuhlîh. Medicii au fost asistați de o echipă locală.

„Andrea și-a revenit după operație, se simte bine și nu rămâne decât să-i urăm cu toții sănătate și recuperare deplină”, a menționat Nemerenco.

***

În luna august curent, Andrea Butnaru, în vârstă de 22 de ani, s-a adresat printr-o scrisoare deschisă președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, pentru a primi ajutor pentru o intervenție chirugicală programată în Spania. Tânăra a fost diagnosticată cu malformație Chiari tip I, siringomielie C1-Th11, atrofie medulară difuză C2-Th11. Protruzii discale cervicale, toracice și lombare.

Ulterior, Ministerul Sănătății a reacționat și a anunțat că intervenția va fi efectuată la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Capitală, cu ajutorul unor medici din Germania.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: