Serebrian, despre „renunțarea” la Transnistria: Am auzit teze și ipoteze, că ar fi bine să le dăm independență și ei să ne dea Benderul
Full Article 3 minutes read

Serebrian, despre „renunțarea” la Transnistria: Am auzit teze și ipoteze, că ar fi bine să le dăm independență și ei să ne dea Benderul

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian susține că, deși pare o soluție ușoară, independența Transnistriei nu poate fi luată în calcul, în special din cauza că atât Chișinăul, cât și Tiraspolul au viziuni diferite cu privire la limitele geografice ale regiunii. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu publicat pe 15 august de Jurnal.md.

Mai întâi de toate, ar trebui să înțelegem ce înseamnă așa-zisa Transnistrie, căci viziunea geografică asupra a ceea ce este această regiune diferă la Chișinău și la Tiraspol. Cei de acolo consideră că și Cocieri, și Coșnița, și Varnița, chiar și Copanca, trebuie să facă parte din așa-numita „republică moldovenească nistreană”. Dacă vă uitați pe hărțile editate de ei, nu doar teritoriul controlat efectiv în momentul de față de către autoritățile neconstituționale, dar și alte opt localități subordonate Chișinăului ar trebui să facă parte din componența „rmn””, a explicat Serebrian.

Mai mult, vicepremierul susține că o astfel de ipoteză nu este realistă.

Am auzit și eu tot felul de teze și ipoteze, că ar fi bine să le dăm independență și ei să ne dea Benderul, dar astea sunt lucruri nerealiste. Nimeni nu ne va da nimic pur și simplu. Pare o soluție ușoară, dar nu am dori să avem alături de noi un teritoriu care ne iese în totalitate de sub control. Independența regiunii transnistrene nu este sub nicio formă o soluție, pentru că ar duce la o și mai mare nesiguranță și instabilitate decât s-ar crede”, a conchis Serebrian.

În același timp, Oleg Serebrian este de părere că lipsa unei soluții față de diferendul transnistrean nu este un impiediment în calea integrării europene a Republicii Moldova.

Va fi posibil, așa cum a fost în cazul Ciprului și așa cum Ucraina este astăzi stat candidat la aderare la UE. În cazul malului stâng al Nistrului, este foarte important ce vor dori oamenii. De aceea este foarte necesară o mutație în mentalitatea populației. Spuneam recent și la Bruxelles că trebuie să facem tot posibilul ca procesul de integrare în UE și cel de reintegrare a țării să fie sincronizate cumva, să meargă în paralel, inclusiv prin motivarea pozitivă a cetățenilor”, a precizat Serebrean și a menționat că, în prezent, Transnistria face comerț, în proporție de 70% se face cu UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: