Serebrian: Discursul lui Putin este îngrijorător, se simțeau vizate și alte țări, inclusiv Republica Moldova
Full Article 3 minutes read

Serebrian: Discursul lui Putin este îngrijorător, se simțeau vizate și alte țări, inclusiv Republica Moldova

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian se arată îngrijorat de discursul de aproape o oră a președintelui rus Vladimir Putin, publicat înainte de semnarea decretului prin care recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk. Potrivit oficialului, decizia Rusiei în privința regiunilor separatiste ucrainene va „avea fără îndoială un impact” asupra problemei transnistrene, „măcar din simplu motiv că și Ucraina își va reseta poziția”.

Întrebat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă ce părere are despre discursul liderului de la Kremlin, viceprim-ministrul pentru Reintegrare a răspuns:

„A fost, în general, un discurs îngrijorător, adică pentru siguranța statelor din zona Mării Negre, nu doar pentru Ucraina, pentru că, deși vizată era Ucraina, cumva indirect, prin ricoșeu și alte țări, inclusiv Republica Moldova se simțeau cumva vizate de acest discurs. Deci era pusă în discuție siguranța zonei Mării Negre în general, un status quo care s-a format timp de decenii. Reconfigurarea hărții zonei Mării Negre este un lucru periculos în sine, e o zonă foarte turbulentă, un amalgam de conflicte, de jucători foarte diferiți”.

Serebrian consideră că destabilizarea situației în zonă poate produce un foarte periculos efect al dominoului, încălzi sau aprinde dosare conflictuale închise, cum este și cel din Transnistria, sau provoca dosare conflictuale care sunt cumva văzute ca potențiale destabilizatoare în regiune.

„Și noi avem câteva dosare de genul acesta și pe teritoriul Republicii Moldova, care în cazul dezechilibrării situației pot fi niște provocări la siguranța noastră”, a mai menționat oficialul.

De asemenea, ministrul consideră că Ucraina ar putea să își reseteze mesajul pe tot ce ține de conflictele din zonă.

„Va fi mult mai hotărâtă în a înainta pe aceste dosare, inclusiv pe dosarul transnistrean care este prin ricoșeu și o problemă de securitate a Ucrainei, cumva fiind la hotar cu Ucraina. Și, bineînțeles, problema preocupă la Kiev, preocupă clasa politică ucraineană, preocupă armata ucraineană, fără îndoială, dar preocupă și cetățenii simpli și asta trebuie iarăși luat în calcul. (…) Sunt foarte multe pronosticuri proaste, eu sper că totuși situația în Republica Moldova nu va fi afectată chiar atât de mult, adică să se producă o destabilizare a țării, o redeschidere a acestui dosar conflictual și aceasta este una din sarcinile mele, de altminteri, ca negociator-șef, ca vicepremier pentru reintegrare să mențin cumva lucrurile stabile”, a mai spus Oleg Serebrian.

Interviul intergral pe site-ul Radio Europa Liberă.

Amintim că, pe 21 februarie, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat decretul prin care recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk. Ulterior, Consiliul Federației a aprobat solicitarea lui Putin de a permite prezența trupelor rusești în afara frontierelor Federației Ruse.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: