Настоящее Время

Serghei Lavrov: „Chișinăul mizează pe o soluție militară la conflictul transnistrean”

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sugerat că autoritățile de la Chișinău „mizează pe o soluție militară” a conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru publicația „Известия”. Serghei Lavrov a spus că dacă conducerea țării noastre nu își dă seama că rezolvarea diferendului transnistrean pe cale armată este o „nesăbuință”, atunci acesteia „trebuie să i se explice foarte clar acest lucru”.

Referindu-se la situația din Republica Moldova, Lavrov a declarat că autoritățile din țara noastră au rupt relațiile cu Rusia și s-au transformat „într-un instrument de dezvoltare a spațiului geopolitic de către Uniunea Europeană, iar în viitor de către NATO”.

Deși în Constituția Republicii Moldova este consacrat statutul de neutralitate, totul se îndreaptă spre acest lucru. Și este trist, ei nu trag nicio concluzie din ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. NATO a făcut deja din Ucraina un instrument al agresiunii sale, acum vrea să facă același lucru cu Moldova”, a spus oficialul.

Întrebat ce se va întâmpla cu teritoriul din stânga Nistrului, având în vedere că Chișinăul „nu intenționează” să organizeze acolo referendumul privind aderarea la UE, Lavrov a spus că „se pare că Moldova a decis să abandoneze” regiunea transnistreană.

Au respins numeroasele propuneri făcute atât de transnistrenii înșiși, cât și de Federația Rusă de a relua negocierile în formatul „5+2”. Sandu (președinta Maia Sandu – n. r.) a declarat că da, vom organiza un referendum privind aderarea la UE fără Transnistria. Probabil, există dorința de a face unirea cu România cât mai curând posibil și, prin aceasta, să obțină oportunități suplimentare. Și poate că mizează pe o soluție militară la problema transnistreană. Ar fi nesăbuit din partea conducerii moldovenești, și cred că ar trebui să-și dea seama de acest lucru sau să li se explice foarte clar acest lucru”, a menționat el.

Precizăm că, în toamna 2024, vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum privind aderarea Republicii Moldova, care se vor desfășura în aceiași zi. Organizarea plebiscitului a fost solicitată de președinta Maia Sandu.

La sfârșitul lui decembrie 2023, în cadrul unui interviu, Maia Sandu a declarat că în regiunea transnistreană – regiune pe care autoritățile constituționale nu o controlează – nu vor putea fi deschise secții de vot. Totuși, șefa statului a declarat că cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană își vor putea exercita dreptul la vot la secțiile de pe malul drept al Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

președinte.md

Roșca, învestit vicepremier pentru Reintegrare. Sandu: „Misiunea principală – să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni”

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Roman Roșca, a depus jurământul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean, care l-a desemnat în această funcție pe 21 iulie.

Roșca, care figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, preia, astfel, unul dintre cele mai dificile portofolii – cel de reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean.

În cadrul ceremoniei, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-au mulțumit fostului vicepremier pentru reintegrare, Oleg Serebrian, pentru efortul „consecvent și consistent” și contribuția „semnificativă” la „păstrarea păcii în țară”, precum și pentru ajutorul acordat cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului.

„Mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Misiunea principală este siguranța oamenilor noștri pe malul stâng și drept, iar pentru asta e nevoie să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni și luni, pentru că știm care sunt riscurile și provocările”, a declarat Maia Sandu.

„Bine ață venit în Guvernul Republicii Moldova. Avem în față o sarcină destul de dificilă, dar realizabilă – să asiguram pacea în Republica Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Reamintim că funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca a deținut funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: