Sergiu Litvinenco, reacție la decizia Găgăuziei de a permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe: „Poate avea consecințe grave”
Full Article 2 minutes read

Sergiu Litvinenco, reacție la decizia Găgăuziei de a permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe: „Poate avea consecințe grave”

Decizia Adunării Populare a Găgăuziei prin care se permite purtarea și păstrarea bandei bicolore negru-portocaliu pe teritoriul Găgăuziei conține toate aparențele unui act ilegal. Ministrul Justiție Sergiu Litvinenco, a declarat pe 29 aprilie, că actul urmează a fi supus controlului de legalitate prin intermediul oficiului teritorial al Cancelariei de Stat.

„Întrucât un asemenea act poate avea consecințe grave, din punctul meu de vedere, se poate recurge la sesizarea directă a instanței de contencios administrativ, solicitându-se totodată suspendarea actului contestat, în corespundere cu prevederile legislației naționale”, precizează Litvinenco.

Oficialul explică că în Legea privind privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) sunt indicate expres domeniile în care Adunarea Populară poate adopta legi locale.

„Este evident că legea locală în discuție nu vizează niciunul din domeniile prescrise de lege.

De asemenea, adoptarea unui asemenea act reprezintă un precedent periculos, care ar avea ca efect o „dezincriminare indirectă” a unor fapte sancționate de legislația națională, prin restrângerea aplicabilității normelor contravenționale, penale, precum și a normelor speciale privind contracararea activității extremiste în anumite regiuni ale țării”, afirmă Litvinenco.

Mai mult decât atât, spune ministrul Justiției, această abordare „este inadmisibilă”, ținând cont de specificul normelor în discuție, care se aplică uniform cu referire la orice persoană care se află oriunde pe teritoriul țării noastre.

Amintim că Adunarea Populară a Găgăuziei a votat un proiect de lege care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii. Hotărârea a fost aprobată în unanimitate. Acum, proiectul de lege urmează să fie promulgat de bașcanul Irina Vlah.

De menționat că folosirea panglicii „Sf. Gheorghe” a fost interzisă anterior de către Parlamentul Republicii Moldova, în contextul folosirii ei în războiul din Ucraina.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: