Serviciile comunale și necomunale: noi reguli în Moldova
Full Article 5 minutes read

Serviciile comunale și necomunale: noi reguli în Moldova

Guvernul a aprobat un nou Regulament cu privire la prestarea și achitarea serviciilor comunale (încălzirea, alimentarea cu apă, canalizarea, salubrizarea) și necomunale (furnizarea de energie electrică, servicii de securitate). Potrivit Ministerului Infrastructurii, noul regulament descrie metodele de calcul al consumului, inclusiv cum se procedează în situațiile în care contoarele sunt defecte. Ministerul Energiei a declarat că începând cu 1 octombrie este obligatoriu ca gestionarii blocurilor locative să prezinte mecanismul de repartizare a consumului de energie termică. Totodată asociația/gestionarul poate solicita deconectarea de la rețeaua electrică a consumatorilor datornici, pentru a preveni acumularea datoriilor de către întregul bloc. 

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că la ședința Guvernului din 17 aprilie a fost aprobat Regulamentul cu privire la prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale. Ministerul a precizat că proiectul va reglementa în termeni mai clari prestarea și achitarea serviciilor în blocurile locative și casele individuale conectate la sisteme centralizate de alimentare cu energie termică.

Potrivit Ministerului, noul regulament descrie instrumentele și metodele de măsurare și calcul al consumului, inclusiv cum se procedează în situațiile în care contoarele sunt defecte sau nu sunt deloc.

Noul regulament, potrivit Ministerului, definește clar obligațiile locatarilor, proprietarilor și administratorilor pentru transmiterea datelor și pentru accesul la servicii. Totodată explică procesul de stabilire a tarifelor, rolul autorităților de reglementare și importanța transparenței în acest proces. Regulamentul mai prevede și mecanisme prin care consumatorii pot depune plângeri legate de calitatea sau facturarea serviciilor.

„De exemplu, dacă serviciile comunale și necomunale nu respectă termenele sau sunt de o calitate necorespunzătoare, atunci se efectuează un recalcul al plăţilor pentru luna în care au fost prestate aceste servicii. Un alt mecanism pentru a proteja consumatorii este repartizarea corectă a costurilor în situații în care sunt pierderi (de apă, energie termică etc). Acest lucru, la fel, evită suprataxarea unor consumatori și asigură echitate”, au precizat reprezentanții Ministerului.

 

În contextul noului regulament, Ministerul Energiei a venit cu unele precizări cu privire la „repartizarea consumului direct/indirect de energie termică între unități în cadrul unui bloc locativ conectat la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică”.

Potrivit Ministerului, începând cu 1 octombrie a fiecărui an este obligatoriu ca locatarii, asociațiile de locatari și/sau gestionarii blocurilor locativ să prezinte mecanismul de repartizare a consumului de energie termică către unitățile termoenergetice. „În lipsa prezentării acestui mecanism, blocul locativ nu se va conecta la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică până la 1 decembrie. Dacă nu este prezentat nici până la data de 1 decembrie, se va face conectarea blocului locativ cu respectarea prevederilor Metodologiei din noul Regulament”, au precizat reprezentanții Ministerului.

Ministerul a adăugat că „pentru a corecta inechitatea între spațiile comerciale (care au o înălțime mai mare în comparație cu celelalte etaje) și celelalte unități, a fost introdus un coeficient care să țină cont de volumul încălzit”. „În cazul apartamentelor deconectate cu pereți exteriori în planuri perpendiculare (de colț), plata pentru încălzirea acestora se calculează cu aplicarea unui coeficient de reducere 1/1,2. De asemenea, a fost exclusă componenta de plată pentru tavan/etaj tehnic sau podea pentru apartamentele debranșate de la SACET şi poziționate la primul sau ultimul etaj”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Ministerul Energiei a venit cu detalii și în cazul „repartizării/distribuirii volumului de apă caldă înregistrat de contorul comun”. „Volumul de apă caldă înregistrat de contorul comun al blocului locativ este distribuit către unitățile în condominiu de către asociație/gestionar/intermediar conform deciziei adunării generale. Dacă modalitatea de repartizare a cheltuielilor nu este stabilită în conformitate cu legislația, diferențele se repartizează proporțional consumurilor individuale: 1) Tuturor proprietarilor/locatarilor unităților contorizate individual, confirmate prin reprezentantul asociației/gestionar sau mijloace electronice. 2) Numai proprietarilor/locatarilor unităților necontorizate sau care nu au confirmat datele contorului individual – în cazul blocurilor cu unități contorizate și necontorizate”, au menționat reprezentanții instituției.

Cu privire la „repartizarea consumului de energie electrică pentru iluminatul de uz comun și pentru funcționarea ascensoarelor”, Ministerul a spus că „asociația/gestionarul poate solicita operatorului sistemului de distribuție deconectarea de la rețeaua electrică a consumatorilor datornici, pentru a preveni acumularea datoriilor de către întregul bloc și eventuala sistare a energiei electrice pentru locurile de uz comun și ascensoare”.

„Repartizarea consumului de energie electrică pentru iluminatul de uz comun și pentru funcționarea ascensoarelor va fi efectuată de furnizor conform cotei părți din suprafața totală a unităților, iar, în cazul în care repartizarea se face de către gestionar, aceasta se va repartiza proporțional numărului de persoane care locuiesc în bloc”, a comunicat Ministerul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: