”Serviciul 112 înregistrează câte 3-6 apeluri pe secundă”. Dorin Recean anunță că Centrul Anticriză al MAI continuă să activeze
Full Article 3 minutes read

”Serviciul 112 înregistrează câte 3-6 apeluri pe secundă”. Dorin Recean anunță că Centrul Anticriză al MAI continuă să activeze

Centrul Anticriză al Ministerului Afacerilor Interne va continua să activeze și să monitorizeze situația din țară și în următoarele 72 de ore, a anunțat premierul Dorin Recean, după ședința din 14 septembrie. Recean susține că la serviciul 112 se înregistrează câte 3-6 apeluri pe secundă, cele mai multe solicitări sunt pentru evacuarea apei și defrișarea copacilor. 

Potrivit premierului, Dorin Recean, salvatorii, polițiștii și soldații desfășoară peste o sută de misiuni pentru a remedia efectele ploii torențiale din 14 septembrie.  Intervențiile se concentrează cel mai mult în sudul și centrul țării, în timp ce în nord nu au fost raportate încă solicitări.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență acționează pentru pomparea apei din 23 de locații din Chișinău și din raioanele Hâncești, Cantemir, Strășeni, Leova și Ialoveni.

În satul Romanovca, două poduri au fost deteriorate, iar două iazuri s-au deversat după ce digurile acestora au cedat.

Raioanele Leova și Cantemir sunt cele mai afectate, în timp ce situații complicate se înregistrează și în Ialoveni, Chișinău și Strășeni.

Până la ora 15.00, s-au raportat 138 de intervenții, dintre care 136 sunt în desfășurare. Principalele activități includ pomparea apei, deblocarea drumurilor și defrișarea copacilor căzuți.

Deconectate parțial de la electricitate rămân 13 localități din 3 raioane.

Traseul R34 – Sărata Nouă și R35 sunt blocate.

Prim-ministrul a îndemnat cetățenii să evite deplasările și să fie atenți la anunțurile autorităților. Tragicul accident de la Fălești, în care un copil a decedat și altul este spitalizat după ce vehiculul condus de mama sa a derapat, demonstrează cât de periculos este ieșirea din casă în aceste situații.

„Toate serviciile rămân pe alertă. Am o rugăminte foarte mare către toți cetățenii: să urmăm instrucțiunile pompierilor, salvatorilor sau polițiștilor. Să nu circulăm în zonele în care vine intemperiile. Vă rog să urmăriți la fiecare oră actualizările meteo. Iată, noi am avut, chiar aici, la Chișinău, pe strada Albișoara, riscul de alunecare a microbuzelor, unde oamenii pur și simplu nu voiau să iasă, chiar dacă nivelul apei era în creștere. La fel, avem, cu părere de rău, un incident. O fetiță a decedat din cauza că nu s-au respectat regulile de circulație și automobilul a alunecat”, spune Dorin Recean.

***

Zeci de salvatori și militari au intervenit cu echipament special în mai multe localități pentru a elimina efectele ploilor abundente din 14 septembrie. Cele mai multe intervenții au avut loc în centrul și sudul Republicii Moldova. Detalii AICI.

Mai multe persoane din Chișinău au fost luate de apele puternice adunate în urma ploilor torențiale din 14 septembrie. Pe rețelele de socializare au apărut imagini și secvențe video în care persoanele duse de viituri încearcă să se salveze. Unii au început să înoate împotriva viiturilor, însă fără succes. Detalii AICI.

Pentru siguranța cetățenilor din Chișinău, Regia Transport Electric a decis să suspende circulația troleibuzelor și autobuzelor în capitală. Detalii AICI.

Meteorologii prognozează că ploile vor continua până marți, 17 septembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: