Sesizare la Procuratura Generală cu privire la o companie al cărui beneficiar final ar fi Vladimir Andronachi
Full Article 3 minutes read

Sesizare la Procuratura Generală cu privire la o companie al cărui beneficiar final ar fi Vladimir Andronachi

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a anunțat pe 13 decembrie că a depus un denunț la Procuratura Generală, cu privire la informațiile difuzate într-o investigație jurnalistică în care este vizat fostul deputat al Partidului Democrat (PDM) Vladimir Andronachi. Este vorba despre o anchetă în care se arată că o companie al cărei beneficiar final ar fi Andronachi a câștigat mai multe licitații dubioase.

În investigația prezentată în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 se arată că „Furnizare Energie” SRL, companie al cărei beneficiar final ar fi Vladimir Andronachi, a câștigat 26 achiziții publice organizate de instituțiile publice, licitații în care a fost unicul ofertant.

„La toate tenderele organizate de către instituțiile de stat, această companie a oferit un preț cu un bănuț mai mic decât tariful la energie electrică aprobat de ANRE. De asemenea, SRL „Furnizare Energie ” a câștigat în  2019 un tender în valoare de 40 milioane lei pentru procurarea energiei electrice, după ce alt participant la licitație, „Pan Construct” SRL, și-a retras oferta pe ultima sută de metri, în urma unei posibile înțelegeri anticoncurențiale. Din circumstanțele descrise de autorii investigației, rezultă o bănuială rezonabilă de restrângere artificială a concurenței cu intenția de a favoriza operatorul „Furnizare Energie” SRL”, a menționat Radu Marian.

Deputatul a mai menționat că, pentru a restabili încrederea oamenilor în justiție, este „crucial ca suspiciunile schemelor de corupție conduse de politicieni și foști guvernanți să fie investigate și duse până la capăt”.

Potrivit investigației, compania „Furnizare Energie” ar aparține lui Vladimir Andronachi și a fost fondată în vara anului 2018, pe când regimul lui Plahotniuc era în plină ascensiune. Această companie a reușit să-și atragă clienți importanți precum Apă Canal, Aeroportul Chișinău, Regia Transport Electric, mai multe fabrici și uzine care sunt mari consumatori de energie. În 2021, de la firma care ar fi controlată de Andronachi cumpără energie electrică Parlamentul, Banca Națională și mai multe ministere. De la începutul anului, a câștigat 26 de licitații de stat în valoare de 26,5 mln lei. Cele mai valoroase contracte le-a semnat cu Serviciul Vamal, în sumă de peste 5 milioane de lei, iar Secretariatul Parlamentului urma să cumpere electricitate de aproape 3 milioane de lei. În lista clienților SRL-ului „Furnizare Energie” au ajuns și Banca Națională, Serviciul Fiscal de Stat,  mai multe ministere și primării.

Pe 3 decembrie, SRL „Furnizare Energie” a depus o notificare prin care informează că este în imposibilitate de a furniza energie electrică către consumatorii finali. Se întâmplă din motiv că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (ЗАО „Молдавская ГРЭС”) nu poate confirma livrarea energiei electrice pentru o perioadă nedeterminată de timp. În aceste condiții, Consiliul de Administrație al Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a intervenit în regim de urgență.

Vladimir Andronachi este vizat și într-un dosar în care este acuzat de escrocherie și spălare de bani. Pe 1 octombrie, Procuratura Generală a anunțat că Andronachi, soția acestuia, precum și juristul familiei au fost puși oficial sub învinuire. Procuratura Anticorupție a reținut în acțiunile celor trei comiterea escrocheriei și spălării de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: