„Furnizare Energie” anunță că nu va putea furniza energie electrică către consumatorii finali din 4 decembrie
Full Article 3 minutes read

„Furnizare Energie” anunță că nu va putea furniza energie electrică către consumatorii finali din 4 decembrie

SRL „Furnizare Energie” a depus o notificare prin care informează că este în imposibilitate de a furniza energie electrică către consumatorii finali începând cu data de 4 decembrie. Se întâmplă din motiv că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (ЗАО „Молдавская ГРЭС”) nu poate confirma livrarea energiei electrice pentru o perioadă nedeterminată de timp. În aceste condiții, Consiliul de Administrație al Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a intervenit în regim de urgență. Potrivit unei investigații, compania ar aparține fostului deputat Vladimir Andronachi.

Astăzi, 3 decembrie 2021, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al ANRE, a fost adoptată Hotărârea privind asigurarea furnizării de ultimă opțiune a energiei electrice consumatorilor deserviți de furnizorul SRL „Furnizare Energie”.

„Având în vedere notificarea depusă de către SRL „Furnizare Energie”, potrivit căreia compania este în imposibilitate de a furniza energie electrică către consumatorii finali începând cu data de 04.12.2021 din motivul că producătorul ЗАО „Молдавская ГРЭС” nu poate confirma livrarea energiei electrice pentru o perioadă nedeterminată de timp, Consiliul de Administrație al ANRE a obligat furnizorii ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizare Energie Electrică Nord” să asigure furnizarea de ultimă opțiune a energiei electrice consumatorilor finali deserviți de SRL „Furnizare Energie”, începând cu data de 04.12.2021 și să pună la dispoziţia acestora contractele de furnizare a energiei electrice, în formă scrisă, în termen de cel mult 8 zile calendaristice de la data începerii furnizării fizice a energiei electrice”, se arată în comunicat.

 

Totodată, operatorii de sistem ÎS „Moldelectrica”, ÎCS „Premier Energy Distribution” S.A. și „RED Nord” S.A. vor prezenta imediat de la recepționarea hotărârii respective, furnizorilor de ultimă opţiune, informaţiile despre consumatorii finali care urmează a fi preluaţi de către aceștia.

Potrivit unei investigații publicate de TV8, compania „Furnizare Energie” ar aparține lui Vladimir Andronachi și a fost fondată în vara anului 2018, pe când regimul lui Plahotniuc era în plină ascensiune.

Această companie a reușit să-și atragă clienți importanți precum Apă Canal, Aeroportul Chișinău, Regia Transport Electric, mai multe fabrici și uzine care sunt mari consumatori de energie. În 2021, de la firma care ar fi controlată de Andronachi cumpără energie electrică Parlamentul, Banca Națională și mai multe ministere. De la începutul anului, a câștigat 26 de licitații de stat în valoare de 26,5 mln lei. Cele mai valoroase contracte le-a semnat cu Serviciul Vamal, în sumă de peste 5 milioane de lei, iar Secretariatul Parlamentului urma să cumpere electricitate de aproape 3 milioane de lei. În lista clienților SRL-ului „Furnizare Energie” au ajuns și Banca Națională, Serviciul Fiscal de Stat,  mai multe ministere și primării.

***

„Furnizare Energie” SRL este cel mai important furnizor alternativ de energie electrică. Majoritatea clienților companiei sunt din mediul privat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: