Și-a violat vecina, cumnata, a încercat să-și violeze fiica. De ce în Moldova sunt posibile astfel de lucruri

A fost acuzat de violuri de cinci ori. Printre victimele sale – fiica, vecina, soția fratelui său. De patru ori, instanțele au îmblânzit pedeapsa, iar după ce ieșea la libertate, violatorul continua să atace femeile. NM a analizat, de ce sistemul este incapabil să pedepsească un infractor proporțional cu gravitatea infracțiunii sale, ce nu e în regulă cu investigarea cazurilor despre violuri și cum pot fi apărate victimele acestor infracțiuni.

„Inculpatul X”

NM a intrat în posesia materialelor unui dosar penal despre un viol care s-a produs în anul 2021, în sudul țării. Violatorul a atacat din nou o femeie, la doar o lună după ce a ieșit din închisoare, unde și-a ispășit pedeapsa conform articolelor 201, p.1, 27 și 171 p.3 – tentativă de viol asupra unui minor și violență în raport cu unul dintre membrii familiei. Conform informațiilor NM, victimă în acest dosar penal a fost fiica violatorului. Însă aceasta nu este unica infracțiune pentru care bărbatul a fost condamnat. Luând în calcul faptul că este vorba despre dosare care sunt examinate în regim închis, NM îl va numi pe bărbatul respectiv „inculpatul X”.

Incidente din perioada 2005 – 2010

Inculpatul X a fost condamnat pentru prima dată în anul 2005, la patru ani de închisoare. Acesta a fost învinuit în trei capete de acuzare: unul – conform articolului 179, p.2 „pătrunderea ilegală în domiciliul unei persoane cu aplicarea violenței sau cu amenințarea aplicării ei” și două – conform articolului 171, p.1 „viol”. Peste un an și două luni, acesta a ieșit la libertate condiționat înainte de termen. În anul 2008, împotriva sa a fost deschis un nou dosar penal, conform articolului 152 „vătămarea intenționată medie a integrității corporale sau a sănătății”. De data aceasta, el nu a fost pedepsit, întrucât părțile au încheiat un acord de soluționare a litigiului pe cale amiabilă.

În prima jumătate a anului 2010, împotriva inculpatului X a mai fost deschis un dosar penal – conform articolului 175 „acțiuni perverse săvârșite față de o persoană despre care se știa cu certitudine că nu a împlinit vârsta de 16 ani”. În luna iunie 2010, dosarul a fost închis, pentru că părțile au încheiat un acord de soluționare a litigiului pe cale amiabilă. Iar la 15 iulie, agresorul și-a violat o vecină care a venit în ospeție la concubina acestuia.

Sentința în acest dosar a fost publicată pe portalul instanțelor de judeată. Inculpatul X nu și-a recunoscut vina. Acesta a menționat că nu-și amintește nimic, pentru că era beat. Judecătorii însă au considerat că în dosar „sunt suficiente probe” care confirmă vina acestuia. Inclusiv rezultatele unei expertize conform cărora victima nu numai că a fost violată, dar și maltratată.

La rândul său, victima a spus că în timpul violului, a chemat în ajutor. Ea mai spune că în cameră a intrat concubina inculpatului X, dar nu a făcut nimic pentru a o apăra și a ieșit. Apoi a venit și o vecină, după ce a auzit strigătele. În acest moment, inculpatul X a lovit victima cu capul de pat, aceasta și-a pierdut cunoștința și nu-și mai amintește nimic.

La judecată, concubina inculpatului a declarat că nu a văzut niciun viol. După ce i-au reamintit că aceasta a recunoscut în timpul anchetei că a văzut violul, femeia „și-a adus aminte” că totuși violul a avut loc.

Expertiza psihologică a confirmat faptul că inculpatul X era conștient de ceea ce face. Magistrații au menționat că au fost deja trei încercări de a atrage inculpatul X la răspundere penală pentru infracțiuni cu caracter sexual. Aceștia au subliniat faptul că inculpatul este „o persoană periculoasă din punct de vedere social” și că ar trebui să i se stabilească o pedeapsă maximă. Și l-au condamnat la 4,5 ani privațiune de libertate.

Incidente din perioada 2015 – 2021

În anul 2015, inculpatul X a ajuns din nou pe banca acuzaților. Și iarăși, în baza articolelor 201, p.1 și 171 p.3 – „tentativă de viol asupra unui minor” și „violență în raport cu unul dintre membrii familiei”. Instanța primară l-a condamnat la 11,5 ani de închisoare, subliniind că este vorba despre un recidiv și că este necesară o pedeapsă mult mai aspră. Curtea de Apel a lăsat în vigoare această decizie. Însă inculpatul a contestat sentința la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Și CSJ a stabilit că acest dosar trebuie să vie revizuit în ceea ce privește pedeapsa.

În anul 2017, Curtea de Apel a îmblânzit pedeapsa până la 7,5 ani privațiune de libertate. În anul 2019, inculpatul X s-a plâns de „condiții de întreținere inumane”. Instanța a declarat că acesta a petrecut 1570 de zile în „condiții inumane” și i-a redus termenul de detenție cu 314 zile. Pentru alte două zile, pe care instanța nu a reușit să i le reducă, s-a decis ca inculpatului să i se achite 200 de lei. În anul 2020, inculpatul X iarăși s-a plâns de condiții de întreținere inumane. Și instanța i-a redus termenul cu încă 96 de zile, iar pentru 4 zile, care nu i-au fost reduse, i s-au plătit 200 de lei.

La 1 decembrie 2020, inculpatul X a ieșit la libertate, iar la 8 ianuarie 2021, a violat concubina fratelui său. Femeia s-a ales cu hematoame. Finalizând ancheta, procurorii au menționat că acesta „prezintă pericol pentru societate” și trebuie izolat. În luna martie 2021, bărbatul a fost plasat în arest, iar dosarul – transmis în judecată. Instanța primară l-a condamnat la 11 ani privațiune de libertate.

De ce aceste lucruri sunt posibile

Daniela Misail-Nichitin, directorul executiv al Centrului internațional La Strada, susține că în legislația actuală există mai multe lacune care permit violatorilor să fie eliberați înainte de termen. Ea a subliniat faptul că pedeapsa pentru infractor ar trebui să fie „proporțională infracțiunii săvârșite”. Potrivit afirmațiilor sale, totodată, ar trebui să se ia în considerare nu numai faptul violului, și ci trauma psihologică aplicată victimei.

Și Violeta Andriuța, avocată la Centrul de Drept al Femeilor, a menționat că lacunele din legislație permit violatorilor să iasă la libertate înainte de termen. „Legea prevede sancțiuni prea blânde. În plus, dacă o persoană a săvârșit un viol pentru prima dată, cel mai probabil, va avea posibilitatea să iasă din închisoare în mod condiționat înainte de termen. Acest lucru descurajează victima”, a spus avocata.

Aceasta a mai subliniat că însăși determinarea violului în Codul penal oferă violatorului posibilitatea să evite pedeapsa. Avocata a precizat că se pune accent pe faptul că victima trebuie să prezinte dovezi biologice ale violului. „Lucrez deja de șase ani cu victimele violenței. În practică, peste 50 la sută din fete și femei se adresează cu întârziere la poliție. La această etapă, probele biologice nu mai pot fi colectate”, a spus Violeta Andriuța. Și a subliniat că în asemenea cazuri, oamenii legii nu au încredere în afirmațiile victimei.

Una dintre clientele sale avea 17 ani când a fost violată de trei persoane. Aceasta s-a adresat prea târziu la procuratură și deschiderea unui dosar penal i-a fost refuzată. În plus, procurorii „au avertizat judecătorii” că în ziua violului, victima l-a contactat pe unul dintre violatori. Pe parcursul anchetei, tânăra a avut trei tentative de suicid. Avocata susține că procurorii nu au ținut cont nici de afirmațiile tinerei, nici de concluziile psihologilor, care au remarcat că victima nu putea să opună rezistență violatorilor, iar tentativele de suicid au fost provocate de șantajele din partea agresorilor.

Andriuța a mai menționat că CEDO a indicat în recenta sa decizie că organele de drept din Moldova nu depun suficiente eforturi pentru a pedepsi violatorii. La 13 martie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat Moldova să achite victimei violului 11,8 mii de euro. Unul dintre cei trei violatori a fugit în timp ce dosarul era examinat în instanță și, aflându-se în afara țării, a depus cerere de amnistiere. CEDO a decis că în Moldova nu s-au depus suficiente eforturi pentru a găsi și pentru a pedepsi infractorul. De asemenea, CEDO a menționat că și decizia cu privire la amnistiere a încălcat drepturile victimei.

Ce ar trebui de făcut ca astfel de situații să nu se repete

Potrivit afirmațiilor Danielei Misail-Nichitin, legislația ar trebui să fie perfecționată în așa fel încât violatorul să nu poată obține o pedeapsă cu suspendare, chiar dacă acesta și-a recunoscut vina. La fel, ea a menționat că ar trebui să fie exclusă eventualitatea închiderii dosarelor penale dacă victima și violatorul au încheiat un acord de soluționare a litigiului pe cale amiabilă. Violeta Andriuța este de acord cu această idee. Ea susține că adesea, oamenii legii nu se interesează, de ce femeile își retrag cererile: poate că acestea au fost intimidate ori șantajate cu ceva. În plus, ea a subliniat faptul că în unele cazuri, împotriva victimelor se deschid dosare penale pentru calomnie, dacă acestea își retrag cererile.

Violeta Andriuța a mai menționat că acum, sarcina probelor revine victimei, iar infractorul este apărat prin prezumția nevinovăției. Iar probele biologice sunt considerate dovezi principale. Avocata a subliniat faptul că în dreptul internațional, accentul se pune pe acordul/dezacordul victimei, iar sarcina dovezilor revine agresorului. Ea consideră că în Moldova, în perioada investigării violului și a examinării unor astfel de cazuri în instanță, accentele ar trebui să fie mutate în această direcție.

Daniela Misail-Nichitin a mai remarcat faptul că în afară de problemele de legislație, adesea, societatea reacționează greșit la știrile despre violuri. Aceasta susține că în preajma victimei ar putea fi persoane care, în loc s-o susțină, o poate condamna din cauza că nu ar fi fost îmbrăcată în mod corespunzător sau că ar fi avut un comportament neadecvat, sau nu a iertat violatorul și a făcut public acest caz. În același timp, cei din anturajul violatorului consideră că „aceasta nu este o infracțiune gravă”, încearcă să-l îndreptățească, să influențeze ancheta, să intimideze victima. „Adesea, femeilor le este frică să se adreseze la poliție, pentru că se tem că vor fi condamnate de  societate și că infractorul ar putea rămâne nepedepsit”, a concluzionat Daniela Misail-Nichitin.

Ea a mai spus că este necesar să fie schimbată percepția publică despre victimele violului, pentru ca femeile să nu mai fie considerate vinovate, iar bărbații să nu mai fie îndreptățiți prin faptul că aceștia „nu au rezistat tentației”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vizitat miercuri, 28 mai, alături de ambasadorul Azerbaidjanului, Ulvi Bakhshaliyev, expoziția de covoare azere organizată la Muzeul Național de Istorie, cu ocazia Zilei Independenței a acestei țări.

Potrivit unui comunicat al Președinției, expoziția reunește covoare tradiționale și moderne din diverse regiuni ale Azerbaidjanului. „Arta covorului, element comun al patrimoniului moldovenesc și azer, a fost evocată ca simbol al dialogului intercultural”, se menționează în comunicat.

Președinta Sandu a reafirmat importanța relațiilor bilaterale dintre cele două state, menționând, în acest context, întrevederea recentă cu președintele Ilham Aliyev, desfășurată în marja summitului Comunității Politice Europene de la Tirana.

Uniunea Europeană a eliminat oficial sancțiunile economice împotriva Siriei, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Consiliului UE. Din lista de sancțiuni a UE au fost eliminate 24 de entități siriene, inclusiv Banca Centrală a Siriei, companii din industria petrolieră și din sectorul bumbacului.

Totuși, decizia nu se aplică sancțiunilor impuse din motive de securitate, cum ar fi cele legate de amenințarea teroristă, și nici celor aplicate persoanelor sau organizațiilor implicate în valul de violențe din martie 2025, scrie Forbes.ru.

Anterior, pe 23 mai, și Trezoreria SUA a ridicat o mare parte din sancțiunile impuse Siriei. Au fost scoase de pe lista neagră compania aeriană Syrian Arab Airlines, Banca Centrală a Siriei și mai multe bănci. De asemenea, au fost eliminate restricțiile asupra unor companii de transport maritim, operatorii porturilor Latakia și Tartus, Ministerul Petrolului și Resurselor Minerale, Ministerul Turismului, precum și hotelul Four Seasons din Damasc. SUA a permis și reluarea tranzacțiilor cu compania petrolieră de stat Sytrol și alte organizații din domeniul energetic.

SUA și UE au început să impună sancțiuni împotriva Siriei în 2011, pe vremea când Bashar al-Assad era președinte.

În decembrie 2024, rebelii conduși de actualul lider sirian, Ahmed Sharaa, l-au înlăturat de la putere pe Assad.

În februarie 2025, UE a relaxat o parte dintre sancțiunile impuse Damascului. Pe 13 mai, președintele SUA, Donald Trump, a promis că sancțiunile împotriva Siriei vor fi eliminate.

Bashar al-Assad a fost președinte al Siriei din anul 2000. După ce a fost înlăturat de la putere în decembrie 2024, a părăsit țara și a ajuns la Moscova. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, Vladimir Putin a decis personal să-i acorde azil lui Assad și familiei sale.

Noua variantă a virusului SARS-CoV-2, NB.1.8.1a, derivată din linia Omicron, se răspândește la nivel global, însă riscul pentru sănătatea publică este considerat în continuare redus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a oferit precizări privind circulația virusului pe teritoriul R. Moldova, dar și recomandări adresate populației.

Varianta NB.1.8.1, derivată din tulpina Omicron, a fost identificată pentru prima dată în ianuarie, în China, iar ulterior a fost depistată și în India, Statele Unite, mai multe țări europene, precum și în Rusia.

Potrivit ANSP, deși în anumite țări din regiunea Pacificului de Vest au fost raportate creșteri ale numărului de cazuri și spitalizări, nu există dovezi că severitatea bolii ar fi mai mare comparativ cu alte subvariante circulante.

În Republica Moldova, în ultimele patru săptămâni (perioada 28 aprilie – 25 mai curent) au fost efectuate 5450 de teste PCR și teste rapide de diagnostic (TDR), fiind confirmate 12 cazuri de COVID-19. „Aceste date reflectă o circulație redusă a virusului SARS-CoV-2 în comunitate”, precizează Agenția.

În context, ANSP populației să:

  • continue respectarea măsurilor generale de protecție;
  • se adreseze medicului de familie în cazul apariției simptomelor respiratorii;
  • se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2;
  • se informeze din surse sigure și oficiale.

Un supliment pentru slăbit, promovat intens pe TikTok și vândut pe site-uri obscure din România, conține o substanță periculoasă pentru sănătate, potrivit unei investigații Recorder. Este vorba despre Lipovon, care conform mai multor mărturii și dovezi adunate de instituția de presă, poate avea efecte adverse grave precum leziuni pe piele și complicații cardiace.

Potrivit sursei citate, deși pe eticheta produsului apar doar ingrediente naturale, în realitate pilulele produse în Mexic conțin sibutramină, un drog din familia amfetaminelor. Acest lucru a fost stabilit prin analize de laborator efectuate de Ministerul Sănătății din Spania.

Mai multe țări au transmis alerte sanitare începând cu anul 2022 după ce au găsit sibutramină în suplimentul alimentar Lipovon. Sibutramina a fost interzisă în medicamente în întreaga Uniune Europeană, încă din anul 2010. Substanța taie pofta de mâncare, însă are efecte adverse devastatoare: crește riscul de apariție al infarctului miocardic și al accidentelor vasculare cerebrale, dar poate duce și la depresii grave.

Pe piața din România Lipovon se vinde în continuare online, subliniază Recorder.

Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat pe 28 mai amenzi în sumă totală de 85 000 lei în raport cu Canal 5 – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, pentru nerespectarea cerințelor generale privind comunicările comerciale audiovizuale. Este pentru prima dată când un serviciu audiovizual neliniar este sancționat.

Potrivit unui comunicat al CA, amenzile au fost aplicate după verificări asupra programelor de pe site-ul canal5.md și profilul de YouTube „Canal 5” și anume: Новости Canal5 din 12 februarie 2025, ora 16:00; din 13 februarie 2025, ora 21:00; din 14 februarie 2025, ora 21:00; din 24 februarie 2025, ora 21:00; din 3 martie 2025, ora 21:00; și din 6 martie 2025, ora 21:00.

Rezultatele controlului au atestat că în cadrul programelor s-au difuzat subiecte în care a fost reflectată activitatea Blocului „Pobeda” (cu elementele sale constitutive – partidele politice „Renaștere”, „Șansă” și „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” – FASM), precum și cea a liderului acestuia, oligarhul fugar Ilan Șor. CA notează că numărul și caracterul pozitiv al materialelor analizate indică un interes vădit al Canal 5 față de această formațiune și coducătorul ei.

Conform sursei citate, modul de realizare și prezentare a subiectelor nu s-a rezumat doar la chestiuni și detalii informative, evidențiindu-se caracterul publicitar al Blocului „Pobeda” (cu elementele sale constitutive) și Ilan Șor. Or, difuzarea conținutului editorial, ce conține elemente publicitare nemarcate corespunzător este interzisă atât de Legea publicității, cât și de Codului serviciilor media audiovizuale.

De asemenea, s-a atestat că materialele monitorizate au caracter de promovare, fapt care s-a manifestat prin: numărul și durata subiectelor dedicate evenimentelor organizate de către Blocul „Pobeda”; mesajelor și inițiativelor făcute publice de către Ilan Șor; utilizarea unor calificative subiective de către prezentatoare și voice-overi; repetarea insistentă a faptului că evenimentele au fost organizate de către echipa lui Ilan Șor; exprimarea unor aprecieri entuziaste ale beneficiarilor, participanților la eveniment, inclusiv mesaje de recunoștință față de organizatori și sponsori.

Totodată, controlul a arătat că au fost utilizate unele date și evenimente importante, precum: ziua de naștere a poetului Grigore Vieru, Ziua Îndrăgostiților, Ziua comemorării celor căzuţi în războiul din Afghanistan, 1 și 8 Martie ca motive de promovare a Blocului „Pobeda” și a liderului său. Or, prin contrast, niciun alt actor politic și nicio altă formațiune politică, inclusiv de opoziție, nu au beneficiat de reflectare prin apel la conotații exclusiv pozitive, așa cum s-a reținut în cazul lui Ilan Șor și Blocului „Pobeda”.

Legătura realizată între secvențele publicitare şi reportajele în sine a avut ca obiectiv promovarea politicianului Ilan Șor și a Blocului „Pobeda” cu vădită intenţie şi în scop publicitar nedeclarat, serviciul media neliniar Canal 5 eludând cu bună-ştiinţă normele legale care reglementează regimul publicităţii în domeniul audiovizual. Or, informațiile prezentate publicului trebuie să fie transmise într-un mod obiectiv și corect, cu respectarea principiilor care guvernează serviciile de programe, fără a le transforma în instrumente de promovare a unei persoane, formațiuni politice sau entități.

În contextul constatările expuse, e necesar de precizat că separarea clară a produselor jurnalistice de cele realizate în scop publicitar este obligatorie, comunicările comerciale audiovizuale urmând să fie clar identificabile și să se deosebească de conținutul editorial. Astfel, se atestă prezența publicității politice pentru Ilan Șor și pentru Blocul „Pobeda”, care nu a fost delimitată și plasată corespunzător, și în acord cu prevederile CSMA.

Potrivit membrului CA, Ruslan Mihalevschi, care a fost și inițiatorul controlului în discuție, mass-media are dreptul să reflecte activitatea politicienilor, dar contează mult limbajul folosit în acest sens, frecvența materialelor, accentele puse, precum și alți factori relevanți. Or, caracterul repetitiv al conținuturilor dedicate lui Ilan Șor și Blocului ”Pobeda”, modalitatea de expunere a acțiunilor acestora vorbesc despre intenția clară a serviciului media neliniar de a promova anume acest politician și entitatea politică afiliată lui”, a precizat Consiliul Audioviziualului.

Precizăm că autoritățile R. Moldova au suspendat licența de emisie postului de televiziune Canal 5 în septembrie 2024, însă acesta își continue activitatea pe internet. Potrivit portalului StopFals, Canal 5 publică constant fake-uri și manipulări despre Uniunea Europeană, NATO, militarizarea R. Moldova și atragerea țării în război, comunitatea LGBT, pretinsa deschidere a lagărelor de migranți și așa-zisa lipsă de legitimitate a președintei Maia Sandu. Protagoniști ai narațiunilor false, specifice propagandei de la Kremlin, sunt adesea fruntașii Blocului „Pobeda”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: