Un alegător nu s-a regăsit în listele electorale, altul și-a fotografiat buletinul de vot cu opțiunea deja exprimată. Într-un alt caz, un alegător a arătat celor prezenți, în secția de vot, buletinul de vot după aplicarea ștampilei. Iar un alt alegător a întrebat dacă este posibil de schimbat un buletin de vot și a arătat buletinul cu ștampila inclusiv unui reprezentant al unui partid politic „pentru a se consulta”. Constatările au fost raportate de Asociația Promo-LEX pe 5 noiembrie.
Directorul de Program Promo-LEX Nicolae Panfil a comunicat primele constatări cu privire la procesul de vot, până la ora 09:00. Promo-LEX a recepționat 141 de semnalări, incidente, de la observatori. 44 dintre acestea au fost prelucrate. Celelalte urmează a fi analizate ulterior.
Din cele 44 de incidente, în 4 cazuri a avut loc restricționarea accesului observatorilor în secția de votare, un caz – la Cahul și 3 – la Chișinău. Potrivit Asociației, într-un final observatorilor li s-a permis accesul.
În 7 cazuri au avut loc erori tehnice, probleme ce țin de înscrierea alegătorilor, accesul la internet. Incidentele s-au înregistrat la Bălți, Chișinău, Leova, Drochia. „Alegătorii erau înscriși suplimentar, pe foaie, urmând a fi ulterior înregistrați în sistem. De asemenea, au fost cazuri când alegătorilor li s-a spus că de fapt au altă adresă înregistrată în sistemul informațional”, a comunicat Panfil.
Într-un caz au avut loc deficiențe în listele electorale. „Un alegător nu s-a regăsit în listele electorale, afirmând că a votat permanent în secția respectivă și a fost înscris în listele suplimentare”, a menționat reprezentantul Promo-LEX.
În 10 cazuri, la Cimișlia, Ialoveni, Strășeni, Chișinău, Hîncești, Rezina, Orhei, Criuleni, s-a întrerupt procesul de filmare a operațiunilor electorale.
Cu referire la prezența materialelor de publicitate – afișe, panouri electorale – în raza secțiilor de votare au fost constatate 3 cazuri, la Chișinău și Taraclia.
Ce ține de prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 de metri au fost înregistrate 3 cazuri, la Cantermir și Chișinău.
În 7 cazuri urnele de vot nu au fost sigilate sau au fost rupte sigiliile, la Bălți, Chișinău și Ialoveni.
În 5 cazuri a fost încălcat secretul votului. „La Comrat, un tânăr a fotografiat buletinul de vot cu opțiunea deja exprimată. (…) Biroul electoral a intervenit și poza respectivă a fost ștearsă”, a raportat reprezentantul Asociației. Un alt caz a avut loc în sectorul Botanica al capitalei. „Un alegător a fost observat în timp ce fotografia buletinul său de vot în cabină. Președintele biroului, iarăși, l-a atenționat că nu are dreptul să fotografieze”, a comunicat Panfil. Tot în sectorul Botanica, „un alegător a arătat tuturor celor prezenți în secția de vot buletinul de vot după aplicarea ștampilei, întrebând dacă acesta va fi validat dacă s-a murdărit de cerneală”. Tot la Botanica, la fel, un alegător și-a fotografiat buletinul. În același sector, un alegător a întrebat dacă este posibil de schimbat un buletin de vot și a arătat buletinul cu ștampila președintelui biroului și unui reprezentant al unui partid politic „pentru a se consulta dacă este rezibilă ștampila”.
Într-un caz a avut loc votarea nejustificată în grup, la Vatra. „Secretarul biroului a intrat în cabina de vot pentru a-l ajuta pe un alegător care prezenta deficiențe”, a menționat Panfil.
La Nisporeni, „într-o cabină de vot a fost depistat de către membrii biroului un buletin de vot, probabil uitat de alegător”. Potrivit Asociației, „acesta a fost introdus în urna de vot de către președintele biroului”.
***
Precizăm că astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).
Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!