Olesea Stamate

„Și dacă el va zice că a pus V pe mașină deoarece mama e Valentina?”. Stamate, nemulțumită de hotărârea privind panglica Sf. Gheorghe

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că hotărârea Curții Constituționale cu privire la utilizarea simbolurilor „a stârnit multe discuții”. Potrivit ei, teoretic, Curtea a dat o apreciere corectă. „Cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar”, a adăugat Stamate cu referire la paragraful 88 din hotărâre. 

Parlamentara a spus că în paragraful 88 este esența hotărârii și anume:

Curtea consideră că echilibrul corect ar putea fi asigurat prin ponderarea principiilor concurente de către agenții constatatori și instanțele de judecată. În acest condiții, Curtea menționează că autoritățile publice și instanțele de judecată trebuie să evalueze, în fiecare caz concret, dacă comiterea vreunei acțiuni enumerate la articolul 3655 din Codul contravențional trebuie sancționată, deoarece urmărește realizarea scopurilor legitime prevăzute de articolul 54 din Constituție și dacă nu există o ingerință disproporționată în dreptul la libertatea de exprimare. La modul concret, agenții statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol și să constate scopul urmărit de persoana vizată, pentru că nu în toate cazurile sancționarea pentru utilizarea unui simbol urmărește realizarea vreunui scop legitim prevăzut de articolul 54 alin. (2) din Constituție. Este exemplul situațiilor menționate mai sus (a se vedea §§ 81-84), atunci când persoana nu conștientizează semnificația simbolului sau când nu îl folosește pentru a justifica sau glorifica acțiunile de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității. Odată constatată urmărirea unui scop legitim pentru aplicarea sancțiunii, instanțele de judecată trebuie să aplice o pedeapsă proporțională cu gravitatea faptei”.

„Pur teoretic, Curtea apreciază corect”, a comunicat deputata.

„Însă, cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar. Nu exclud că agenții constatatori vor evita să aplice amenzi din motivul că vor trebui să demonstreze ulterior, în instanța de judecată, că contravenientul a utilizat simbolul anume în scopul propagării războiului (etc). Și dacă el va zice că și-a pus litera „V” pe mașină deoarece pe mama/soția/fiica o cheamă Valentina?”, a adăugat Stamate.

Ea a ținut să mai adauge că „în octombrie, Comisia de la Veneția a oferit un amicus curie (opinie solicitată de Curtea Constituțională), și a considerat că legea este echilibrată, clară și scopul legitim evident”.

***

Pe 11 aprilie, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. Curte s-a convocat în ședință în urma sesizărilor depuse, în 2022, de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac și a unuia dintre cetățenii amendați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Cheianu îi răspunde lui Suruceanu, care a spus că s-ar lăsa folosit de PAS: „Este pe primul loc în preferințele alegătorilor”

Interpretul Ion Suruceanu a spus că PAS „se folosește” de figuri culturale în contextul scrutinului parlamentar din toamnă. „Ce crezi, că PAS-ul, din mare dragoste, ia oamenii de cultură – mai ales pe Botgros și Cheianu Constantin? Situația te impune”, a comunicat Suruceanu. Constantin Cheianu a respins afirmațiile lui Suruceanu, subliniind că „PAS este pe primul loc în preferințele alegătorilor”. „Să fie acesta un semn că PAS nu a făcut nimic în patru ani?”, a adăugat el. Purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a menționat că partidul nu va comenta declarațiile interpretului.

„Ei se folosesc. Ce crezi, că PAS-ul, din mare dragoste, ia oamenii de cultură – mai ales pe Botgros, eu nu zic de altcineva… și Cheianu Constantin? Ei… ei au hotărât, treaba lor, dar ei îi folosesc pe ei. Situația te impune, fiindcă dacă tu făceai lucruri care… ridicai cât de cât, măcar 2-3% economia, te duceai cu pieptul deschis în fața alegătorilor: „Oameni buni, eu am argumente. Ia uite ce am făcut”. „Ia uite ce am făcut” nu există la dânșii și… se folosesc de moment”, a comunicat interpretul Ion Suruceanu la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4. Precizăm că Ion Suruceanu a fost anterior și om politic, fiind deputat în perioada 1994–1998.

Reacția lui Constantin Cheianu

„L-am auzit pe Ion Suruceanu spunând într-o emisiune că eu și cu Nicolae Botgros ne lăsăm folosiți de PAS în alegerile de la 28 septembrie, deoarece partidul fondat de Maia Sandu nu a făcut nimic în patru ani și nu are cu ce ieși la lume. Dacă Ion Suruceanu s-ar uita în sondaje, ar vedea că, după patru ani de guvernare, PAS este pe primul loc în preferințele alegătorilor, mult peste celelalte partide. Să fie acesta un semn că PAS nu a făcut nimic în patru ani? Eu cunosc un partid (mizerabil) care nu a făcut nimic în patru ani, chiar dacă Ion Suruceanu s-a lăsat bine folosit de acel partid. E vorba de agrarienii comuniști, care de la o majoritate parlamentară în 1994, au ajuns, după alegerile din 1998, cu contribuția lui Suruceanu, în… neant”, a scris pe Facebook Constantin Cheianu.

Solicitată de NewsMaker pentru o reacție la declarațiile interpretului Ion Suruceanu, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a spus că partidul nu va comenta afirmațiile.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie 2025.

În ultimele zile, Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că maestrul Nicolae Botgros și jurnalistul Constantin Cheianu vor candida pe listele partidului la alegerile parlamentare. Din partea PAS vor participa la scrutin și fostul ministru al Muncii, Marcel Spătari, antreprenoarea Maria Acbaș, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Ludmila Adamciuc, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, precum și omul de afaceri Iurie Cojocaru.

În luna mai 2025, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, declara că în lista electorală a partidului pentru alegerile parlamentare se vor regăsi „o parte dintre colegii care sunt astăzi în Parlament”. Totodată, se va explora opțiunea de a atrage mai multe persoane din afară. „Pot să vă asigur că o să fie o proporție semnificativă. Mai mare cred decât se așteaptă unii… din nume noi”, a comunicat el. El adăugat că este vorba despre persoane cunoscute la nivel public și care nu sunt membri PAS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: