Андрей Мардарь / NewsMaker

Sindicatele critică decizia prin care pedagogii nevaccinați sunt obligați să facă teste la Covid din banii proprii

Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) din 23 august 2021, care prevede că pedagogii nevaccinați vor fi obligați să efectueze și să prezinte, din surse proprii, o dată la 14 zile, un test negativ la Covid-19. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Federației Sindicale atrag atenția că „insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite”.

Declarația Federației Sindicale a Educației și Științei:

– Toți pedagogii achită lunar asigurarea medicală (9% din salariu), fapt care le permite să beneficieze, gratuit, atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR.

– Există o categorie de persoane care manifestă reacții adverse la vaccinare și/sau care au contraindicații medicale. În cazul lor, sintagma ”din bani proprii” sună ca un abuz.

– Imunizarea populației e un lucru necesar pentru a depăși criza pandemică, dar important este să se respecte principiul benevol al vaccinării, să se evite orice tip de abuz sau intimidare.

– Încercarea autorităților de orice nivel de a ”lega” procesul de vaccinare cu îngrădirea drepturilor constituținale la muncă, la sănătate și la viață reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești.

Reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei susțin că au primit „sute de mesaje în care cadrele didactice, angajații din sistemul educațional își exprimă nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele Covid”. Aceștia au solicitat Guvernului să facă unele precizări cu privire la decizia CNESP din 23 august 2021. În caz contrar, potrivit acestora, „insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite”.

***

Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că, din 1 septembrie, elevii vor începe anul de studii 2021-2022 cu prezenţă fizică, însă cu respectarea unor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. De asemenea, angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încât, până la 1 octombrie, rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%.

Potrivit datelor publicate pe platforma online vaccinare.gov.md, din 2 martie până în prezent, au fost imunizați cu două doze de vaccin aproape 645 de mii de moldoveni.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ucrainenii expulzați din Rusia care au rămas blocați la granița cu Georgia pentru că Moldova le-ar „bloca tranzitul” protestează față de condițiile inumane în care sunt ținuți

Zeci de ucraineni expulzați din Rusia și blocați la granița cu Georgia au protestat în fața punctului de trecere „Verhnii Lars”, cerând acces la apă și condiții umane. În timpul manifestației, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului, potrivit Медуза.

La acțiune au participat între 60 și 70 de persoane. Ei le-au cerut grănicerilor georgieni să le permită accesul în zona duty-free, „măcar ca să poată cumpăra apă îmbuteliată”, scrie Novaia Gazeta Europa, citând participanți la protest.

Potrivit sursei citate, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului. Ambulanța ar fi ajuns abia după două ore, însă bărbatul a supraviețuit. El a explicat gestul său prin faptul că, deși a cumpărat bilete de avion din Georgia de două ori, grănicerii nu l-au lăsat să treacă.

Săptămâna trecută, Novaia Gazeta Europa a relatat, citând voluntari, că la punctul de trecere „Verhnii Lars”, de la granița ruso-georgiană, există din 2023 un subsol în care sunt ținuți cetățeni ucraineni expulzați din Rusia și cărora li s-a refuzat accesul în Georgia din lipsa documentelor. În prezent, acolo s-ar afla aproximativ 90 de cetățeni ucraineni – atât foști deținuți eliberați din închisorile rusești, cât și persoane deportate din teritoriile ocupate pentru că au refuzat să colaboreze cu autoritățile ruse.

Voluntarii afirmă că în acel subsol nu există acces la aer proaspăt, hrană adecvată sau asistență medicală.

Amintim că Ucraina a evacuat 43 de cetăţeni ai săi deportaţi din Rusia şi reţinuţi în zona de tranzit de la frontiera cu Georgia în condiţii deplorabile, a declarat sâmbătă, 19 iulie, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, potrivit Agerpres.

„Condiţiile sunt inumane. Sunt privaţi de produsele de primă necesitate: hrană, apă şi condiţii sanitare”, a declarat pentru AFP Maria Belkina, responsabilă a organizaţiei neguvernamentale „Volunteers Tbilisi”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat că a discutat situația cu Ministerul ucrainean de Externe. „Aceştia sunt ucraineni eliberaţi de ruşi din închisori şi colonii penitenciare din teritoriile controlate de Rusia. Diplomaţii noştri lucrează pentru a le asigura revenirea în siguranţă în Ucraina”, a declarat Zelenski.

Anterior, Republica Moldova a fost menționată într-o investigație realizată de BBC, care documentează situația a zeci de cetățeni ucraineni deportați de autoritățile ruse și blocați, de mai bine de o lună, la frontiera dintre Rusia și Georgia. Potrivit sursei citate, aceștia sunt cazați în condiții precare, într-un subsol fără lumină naturală și fără suficiente locuri de dormit. Singura rută disponibilă pentru revenirea în Ucraina – prin Georgia și Republica Moldova – ar fi fost suspendată la începutul lunii iulie. Contactată de NM, Poliția de Frontieră a precizat că accesul străinilor pe teritoriul Moldovei este evaluat individual la punctele de trecere, iar instituția nu adoptă din timp decizii generale privind interdicțiile de intrare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: