SIS a cerut blocarea accesului la 7 portaluri. Printre acestea: site-ul „Ria Novosti”
Full Article 3 minutes read

SIS a cerut blocarea accesului la 7 portaluri. Printre acestea: site-ul „Ria Novosti”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a cerut blocarea accesului la mai multe portaluri. În total șapte site-uri, dintre care șase sunt rusești. Printre acestea: ria.ru și crimea.ria.ru. Solicitarea a fost transmisă furnizorilor de internet. Informația a fost confirmată, pentru NewsMaker, de către purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate Daniela Mînzatu. 

Pe 25 septembrie, operatorul de telefonie mobilă Orange a anunțat că a fost sesizat de SIS pentru a bloca „accesul utilizatorilor proprii” la mai multe pagini web. Potrivit operatorului, Serviciul a prezentat o listă în acest sens. 

Este vorba despre următoarele pagini web:

– nuacum.eu

– ng.ru

– ria.ru

– gazetacrimea.ru

– crimea.gov.ru

– crimea.ria.ru

– crimea24tv.ru

Contactată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate a confirmat informația comunicată de operatorul de telefonie mobilă și a spus să instituția a transmis furnizorilor o sesizare în acest sens.

***

În august 2024, SIS a ordonat furnizorilor de internet să blocheze site-urile băncii rusești „Promsviazibank”. Prin intermediul acesteia sunt transferate lunar, pensionarilor și bugetarilor din Găgăuzia, „adaosurile” lui Șor în valoare de 2 mii de lei. Detalii AICI.

Înainte de aceasta, în februarie 2022, SIS a decis blocarea portalului www.sputnik.md, pentru că este „promotor de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”. Cu sediul central la Moscova, Sputnik avea redacții regionale în orașe din diferite țări, promovând activ mesajele Kremlinului. În martie 2023, SIS a anunțat că încă cinci portaluri vor fi blocate, din cauza promovării informațiilor false. Toate aveau legătură cu redacția Sputnik: sputniknews.com; md.sputniknews.com; ro.sputniknews.com; sputniknews.ru și md.sputniknews.ru. Detalii AICI.

În ianuarie 2023 au fost blocate portalurile eadaily.com și bloknot.ru. În februarie- portalul rubaltic.ru. În aprilie 2023, SIS a dispus blocarea în Republica Moldova a încă trei site-uri: politnavigator.net; politnavigator.news și news-front.info. Detalii AICI. În octombrie 2023, SIS a făcut publică o listă, cu 31 de portaluri web, pe care le blocase pentru că ar genera tensiuni și ar crea conflicte în societate. Printre site-urile blocate se regăseau inclusiv paginile web oficiale ale celor șase posturi de televiziune, controlate direct sau indirect de fugarii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, care au rămas fără licență la cererea SIS, urmare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale din 30 octombrie. Totodată, în listă se regăsea inclusiv site-ul agenției ruse pro-Kremlin, TASS. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: