SIS atenționează: unele persoane afișează uniforme, drapele și sloganuri care subminează convețuirea pașnică
Full Article 2 minutes read

SIS atenționează: unele persoane afișează uniforme, drapele și sloganuri care subminează convețuirea pașnică

Serviciul de Informații și Securitate  (SIS) a publicat pe 9 martie un comunicat de presă, prin intermediul căruia a atenționat cu privire la „comportament iresponsabil al unor cetățeni”. Reprezentanții instituției susțin că au depistat cazuri de etalare și propagare a unor drapele, embleme grafice, insigne, uniforme, sloganuri și formule de salut, care ar genera în societate „riscuri de subminare a conviețuirii pașnice a poporului multietnic și multilingv al Republicii Moldova”.

SIS anunță că a realizat „acțiuni cu scop de profilaxie în raport cu unele persoane, care au proliferat în public embleme grafice și insigne tendențioase ce pot provoca situații de conflict, pe motive de ură ideologică, politică și națională”.

„Reamintim că orice îndemn la război sau ațâțare a vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice este interzis prin Legea nr. 54/2003 privind contracararea activității extremiste și poate cădea sub incidența art. 140, art. 176/1, art. 341, art. 346 Cod Penal. În același timp, considerăm că unele persoane care au recurs la asemenea gesturi nu au conștientizat potențialul impact și consecințele negative ale acestor fapte pentru societate”, se arată în declarație.

În context, Serviciul de Informații și Securitate reiterează apelul către cetățeni de a se abține de la acțiuni ilegale care pot duce disensiuni sociale.

Amintim că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat pe 4 martie că anchetează acțiunile unor persoane, care pe parcursul anului 2022 ar răspândi „în public informații tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina”. În anchetă sunt implicați și ofițerii SIS, dar și SPIA al MAI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: