Un moldovean este anchetat penal pentru propaganda războiului din Ucraina și dezbinare națională
Full Article 2 minutes read

Un moldovean este anchetat penal pentru propaganda războiului din Ucraina și dezbinare națională

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat pe 4 martie că anchetează acțiunile unor persoane, care pe parcursul anului 2022 ar răspândi „în public informații tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina”.

În anchetă sunt implicați și ofițerii SIS, dar și SPIA al MAI.

Faptele investigate vizează răspândirea acestor informații în mod sistematic, prin diverse mijloace – internet, TV, radio, presă tipărită. În cadrul investigațiilor  a fost stabilit faptul că aceste acțiuni au ca scop crearea în rândul populației din Moldova a unui climat afectiv favorabil războiului, inclusiv în vederea generării unor disensiuni sociale. Prin urmare, faptele sunt investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 și 346 ale Codului penal”, se arată în declarația Procuraturii.

NM precizează că art. 140 al Codului Penal se referă la „Propaganda războiului” și se pedepseşte cu amendă de la 1500 la 2000 unităţi convenţionale (75 000 – 100 000 lei) sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Articolul 346 al Codului Penal se referă laAcţiunile intenţionate îndreptate spre ațîțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase”. Legea prevede pedepse sub formă de amendă în mărime de pînă la 600 unităţi convenţionale (30 000 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

Procuratura nu a precizat deocamdată numele persoanei vizate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: