Serviciul Informații și Securitate (SIS) oferă acces la peste 2 mii de documente care vizează represiunile politice din perioada sovietică precum și, în premieră, la dosarele privind activitatea administrativă a instituției coercitive sovietice din cadrul RSS Moldovenești. Actele vir fi transmise, etapizat, Agenției Naționale a Arhivelor, potrivit acordului de cooperare semnat între cele două instituții.
Potrivit SIS, informațiile cu privire la încălcările flagrante ale drepturilor omului, admise în perioada sovietică pe teritoriul actual al Republicii Moldova, vor fi accesibile publicului larg și mediilor academice/științifice, în vederea reabilitării persoanelor care au avut de suferit, precum și consolidării eforturilor de elucidare a adevărului istoric.
Directorul SIS, Alexandru Musteața, a declarat că instituția va continua eforturile întru definitivarea procesului de selectare şi de prelucrare a materialelor din arhiva deținută pentru a facilita transmiterea acestora către Agenția Națională a Arhivelor, astfel încât persoanele interesate de cunoașterea trecutului istoric al țării să poată avea acces la aceste dosare.
La rândul său, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a mulțumit Serviciului pentru deschidere și aportul consistent întru valorificarea patrimoniului documentar național, menționând că va opta în continuare pentru consolidarea relațiilor mutuale de cooperare pe sectorul dat de activitate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!