Evghenia Guțul

SIS: Scenariul din Găgăuzia este implementat în toată Moldova, Rusia și-a consolidat influența după ce Guțul a fost aleasă bașcan

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) susține că Federația Rusă și-a consolidat influența în regiune, după ce Evghenia Guțul a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, cu ajutorul oligarhului fugar Ilan Șor. Acum, spune directorul SIS, Alexandru Musteață, se încearcă punerea în aplicare a aceluiași model în toate localitățile Moldovei.

Șeful SIS susține că unul din elementele de destabilizare a Republicii Moldova utilizat de Federația Rusă continuă a fi „regionalizarea”, care, în contextul alegerilor locale generale din 5 noiembrie curent, ar avea o „intensitate sporită”.

„Realizarea scopului se materializează prin sprijinul unor persoane loiale interesului factorului rus, pentru a accede în procesul decizional local. Manifestările de influență externă, caracterizate prin intenția de a instala în organele de conducere în regiuni a forțelor politice controlate de facto de Rusia, în perspectivă, cu probabilitate înaltă, vor cristaliza scenarii destabilizatoare – de la tendințe de tensionare/ blocare a dialogului cu Chişinăul până la manifestări de ordin separatist-radical. Conform evidențelor operaționale pe profilul indicat, se atestă creșterea exponențială în ultima perioadă a rolului şi implicării UTA Găgăuzia în proiecțiile de influență ale Kremlinului”, a declarat Alexandru Musteață pe 3 noiembrie.

Șeful SIS susține că riscurile ce țin de compromiterea proceselor decizionale în autonomie în interesul unui stat străin, au demarat în urma câștigării, în luna mai, curent, a alegerilor pentru funcția de bașcan de către Evghenia Guțul – persoană învinuită în dosarul penal privind finanțarea ilegală a Partidului „ŞOR”, care ar fi fost propulsată în funcție, prin mecanisme de finanțare ilicită, de către fugarul Ilan Șor.

„În perioada de când a câștigat alegerile, au fost fixate o serie de evenimente de risc generate de bașcana Evghenia Guțul, care indică la consolidarea influenței factorului rus asupra proceselor decizionale în regiune. „Scenariul UTAG” reprezintă un model care se dorește a fi implementat pe toată Republica Moldova, în contextul campaniei electorale din 5 noiembrie, de pe pozițiile Partidului „Şansă”” – a explicat Musteață.

Precizăm că, recent, Evghenia Guțul a anunțat că va aduce gaz la preț de zece lei per metru cub, pentru consumatorii din Găgăuzia, din Turcia. Mai mult, a spus ea, duce tratative pentru ca de gaz „la preț special” să beneficieze inclusiv raionale Taraclia și Orhei. Autoritățile au catalogat declarațiile drept minciuni, răspândite intenționat în ajun de alegeri, cu scop electoral. La rândul său, ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că „contractul” privind achiziția de gaze, pe care Guțul l-a publicat, ar fi fake – adică fals. Guțul a spus că-l va da pe Parlicov în judecată, pentru fals.

În raportul făcut public pe 3 noiembrie, expediat în adresele CEC, CNA și PG, SIS a concluzionat că declarațiile lui Guțul și Șor, în ultima săptămână înainte de alegeri, de fapt ar reprezinta o „tentativă de influențare a proceselor electorale de către factorul extern și manipulare a opiniei publice”.

„Există bănuieli rezonabile că lansarea de către exponenții grupării ŞOR la 31 octombrie/ 01 noiembrie a „scenariului gazului la preț redus” a fost proiectat pentru crearea unui val de nemulțumire şi învinuire a autorităților centrale ale țării; pentru crearea unei mișcări protestatare antiguvernamentale la nivel de țară, acțiuni care se pliază cu „scenariul de regionalizare”, ca element de favorizare a lansării acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova”, a precizat Musteață.

***

Amintim că Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcția de bașcan pe data de 19 iulie, curent, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Mai mult, Guțul nu a fost numită deocamdată membru al Cabinetului de miniștri, deși a trecut patru luni de la învestirea sa în funcția de guvernatoare a UTAG. Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o facă, în condițiile în care Guțul ar avea legătură directă cu grupul criminal organizat condus de Șor.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: