SIS și CNA vor avea dreptul să acceseze imaginile înregistrate de camerele care monitorizează traficul rutier
Full Article 2 minutes read

SIS și CNA vor avea dreptul să acceseze imaginile înregistrate de camerele care monitorizează traficul rutier

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Centrul Național Anticorupție (CNA) vor avea acces la imaginile video transmise de camerele de supraveghere ale Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere „Controlul traficului”. Imaginile vor putea fi accesate, în regim online, fără a avea acces la datele înregistrate de sistem în scopul prelucrării sau modificării acestora. Prevederile sunt incluse într-un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul de Interne (MAI), transmite IPN.

Necesitatea acordării unui astfel de acces se justifică prin sporirea capacităților Serviciului de Informații și Securitate și Centrului Național Anticorupție în domeniul prevenirii și combaterii acțiunilor care afectează securitatea statului, precum și implicarea acestora în procesul de combatere a  corupției și actelor conexe corupției, precum și recuperarea bunurilor infracționale”, argumentează MAI.

Potrivit inițiativei, modul de accesare și vizualizare a informaților din Sistem se va efectua de către un număr strict determinat de ofițeri de informații din cadrul SIS și ofițeri de investigații din cadrul CNA, cu autorizarea corespunzătoare din partea factorilor decizionali, iar aceștia nu vor avea acces nelimitat în regim de monitorizare instant prin intermediul acestui Sistem, ci va fi condiționat de normele legale.

Actualmente, pot accesa și vizualiza informația din sistem:
– angajații din cadrul Serviciului Tehnologii Informaționale;
– Inspectoratului General al Poliției
– autorități administrative din subordinea MAI;
– autorități din cadrul Serviciului Protecție și Pază de Stat, cărora le revin atribuții în domeniul de asigurare a ordinii publice, prevenirea și curmarea infracțiunilor și altor încălcări ale legilor.

În prezent, Sistemul automatizat de supraveghere a circulației rutiere actualmente este constituit din 73 de posturi, dintre care 48 de posturi de supraveghere a circulației rutiere sunt amplasate în municipiul Chișinău. Totodată, pe traseele naționale și municipiul Chișinău urmează să fie construite 23 de posturi noi. În acest sens se elaborează documentația de proiect – proiectarea construcțiilor, elementelor de rezistență, a rețelelor electrice și proiectarea topo-geodezică și geologică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: