Sistemul de supraveghere video a traficului rutier ar putea fi modernizat. Premierul așteaptă strategii de dezvoltare până în februarie
Full Article 2 minutes read

Sistemul de supraveghere video a traficului rutier ar putea fi modernizat. Premierul așteaptă strategii de dezvoltare până în februarie

Prim-ministrul Chicu a cerut conducerii MAI să elaboreze viziunea de dezvoltare a sistemului de supraveghere video și să o prezinte pentru examinare în prima jumătate a lunii februarie 2020. Inițiativa a fost prezentată astăzi, 3 ianuarie, în cadrul unei ședințe privind etapele și investițiile necesare pentru modernizarea și extinderea sistemului de supraveghere video a traficului rutier, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul guvernului.

La ședință au participat vicepremierul Pușcuța, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și alți responsabili de la ministerele Finanțelor, Afacerilor Interne și Cancelaria de stat.

În debutul ședinței, prim-ministrul a solicitat informații despre funcționalitatea și performanța sistemului de supraveghere rutieră video existent în municipiul Chișinău. Conducerea Serviciului Tehnologia Informației al MAI a comunicat că sistemul constă din 48 echipamente învechite și 15 echipamente noi, instalate în decembrie 2018.

Responsabilii STI au informat premierul că noile echipamente au costat cca 9 milioane de lei și într-un an de funcționare au generat încasări de 14 milioane lei, reprezentând doar 25% din încălcările procesate. Printre problemele comunicate au fost procesul dificil de constatare a încălcărilor, lipsa marcajului rutier și funcționalitatea redusă a echipamentelor învechite.

Experiența aplicării sistemului de supraveghere video demonstrează efecte pozitive în comportamentul participanților la trafic, reducerea numărului de accidente rutiere în zonele monitorizate, dar și un impact financiar important. Conducerea MAI a informat premierul că în prezent se lucrează la elaborarea unei viziuni de dezvoltare a unui sistem de supraveghere video a traficului inițial în municipiul Chișinău, cu o extindere națională ulterioară.

„Vă rog să descrieți etapele necesare de parcurs în modernizarea sistemului în mun. Chișinău și extinderea lui la nivel național. Avem nevoie de o viziune clară referitoare la dezvoltarea sistemului, funcționalitatea lui și efectele așteptate. Ne interesează prioritar siguranța traficului rutier și reducerea numărului de accidente. Și, doar apoi ne vor interesa cifrele estimative ale încasărilor”, a menționat premierul în finalul ședinței.

Motivul convocării ședinței este numărul mare de accidente rutiere și urmările grave ale acestora.