„Situație nemaiîntîlnită în practica internațională”. Dodon susține că, timp de 10 ani, Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri ilegale
Full Article 2 minutes read

„Situație nemaiîntîlnită în practica internațională”. Dodon susține că, timp de 10 ani, Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri ilegale

În ultimii ani, Curtea Constituțională ar fi emis 14 hotărâri care depășesc cadrul Legii Supreme, inclusiv modificarea ilegală a textului acesteia. Acuzațiile vin din partea președintelui Igor Dodon, care a publicat, pe 25 mai, o adresare înaintată de 17 persoane, printre care avocați, foști politicieni și profesori universitari. Aceștia solicită o reformă în domeniul justiției constituționale.

„Instituția prezidențială este deschisă pentru dialog și va delega la conferința respectiva doi juriști cu experiență, care vor prezenta argumentele și punctul de vedere al Președinției asupra practicii jurisdicției constituționale, care deseori în ultimii 10 ani a fost defectă și a provocat instabilitate politico-instituțională și confuzie în rîndul juriștilor și comunității științifice. În opinia noastră, circa 14 hotărîri ale Curții Constituționale, emise în ultimii ani, depășesc cadrul Legii Supreme. Curtea Constituțională, prin deciziile sale, deseori și-a permis ilegal să modifice textul Constituției – situație nemaiîntîlnită în practica internațională”, a scris Igor Dodon.

Șeful statului s-a referit la precedentul suspendării temporare a președintelui de către Curtea Constituțională.

„Contrar prevederilor constituționale, hotărîrile ilegale ale Curții în interesul uzurpatorilor puterii de stat din iunie 2019 au dezonorat țara în fața comunității internaționale și au fost ulterior aspru condamnate de Comisia de la Veneția. Merită însă să conștientizăm, că deși condamnate de savanți, practicieni, de Comisia de la Veneția, aceste hotărîri ilegale mai sunt în vigoare”, a mai menționat Dodon.

Am luat cunoștință cu Adresarea, lansată în adresa Președintelui Republicii Moldova din partea unui grup de…

Gepostet von Igor Dodon am Montag, 25. Mai 2020

Printre semnatarii adresării se numără: Victor Pușcaș, fost președinte al Curții Constituționale, Stanislav Pavlovschi, ex-judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Nicolae Andronic, avocat și fost prim-vicepreședinte al parlamentului și fost prim-viceprim-ministru, Gheorghe Avornic, președintele Uniunii Juriștilor din Moldova, ș.a.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: