„Situația este incertă”. Ambasadorul Moldovei, despre situația din Israel și un atac din partea Iranului
Full Article 4 minutes read

„Situația este incertă”. Ambasadorul Moldovei, despre situația din Israel și un atac din partea Iranului

Situația în Israel este incertă, de aceea cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați să evite călătoriile în această țară, iar cei deja aflați acolo trebuie să se informeze în timp despre adăposturi, în cazul unui atac. Declarația a fost făcută de către ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman. În contextul unui posibil conflict armat în Israel, NewsMaker a discutat cu diplomatul moldovean despre situația din această țară.

Ambasadorul Alexandr Roitman susține că situația din Israel, la momentul de față, este incertă, iar semnalele pe care le primește arată că, cu adevărat, va avea loc un atac din partea Iranului.

„Auzim declarații beligerante din mai multe părți, și din Israel, și din Iran, și din Liban. Astăzi dimineață a parvenit informația că secretarul de stat american Antony Blinken a informat miniștrii de externe din Formatul G7 că această lovitură a Iranului va avea loc astăzi sau mâine. La fel se vehiculează informația despre data de 13-14 august, perioadă în care urmează să aibă loc comemorarea căderii templului. Israelul se pregătește intens pentru a contracara acest atac. Astăzi dimineață, în presa israeliană, a apărut o hartă a forțelor militare americane dislocate în zonă, care sunt destul de semnificative pentru a contracara acest atac. Ministrul de externe iordanian a avut, în premieră după mai mulți ani, discuții cu omologul său iranian și s-a aflat la Teheran ieri, în încercarea de a face ca acest atac și răspunsul Iranului să fie cât mai mici”, a precizat Alexandr Roitman. 

Diplomatul a îndemnat repetat moldovenii care doresc să meargă în Israel să evite orice călătorie în această perioadă, iar cei care sunt deja în Israel să se informeze din timp despre locurile unde se pot adăposti în cazul intensificării războiului.

„Suntem cu toții în aceeași situație, și Ambasada, și cetățenii israelieni, și cei moldoveni. Am recomandat cetățenilor moldoveni care deja se află în Israel să urmărească toate notificările care există și sfaturile autorităților despre ce trebuie făcut în caz de atac. Gradul de alertă în Israel nu a fost modificat deocamdată. Cetățenii moldoveni care vor să vină în Israel să se abțină de la aceste vizite pentru momentul de față, deoarece situația este foarte incertă”, a adăugat Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman. 

***

Israelul se așteaptă la un atac din partea Iranului, în urma morții liderului Biroului politic al organizației teroriste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh. Potrivit unor surse din mass-media, atacul ar putea avea loc pe 5 august, în timp ce alte informații indică datele de 12 și 13 august.

Tot mai multe state își îndeamnă cetățenii să părăsească Libanul și să își amâne orice călătorie spre această destinație. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a emis pe 4 august o alertă de călătorie pentru Liban și regiunea Orientului Mijlociu, solicitând cetățenilor să evite deplasările în aceste zone și îndemnându-i pe cei aflați deja acolo să le părăsească „imediat”.

Amintim că Ismail Haniyeh a decedat pe 31 iulie, la Teheran, în urma exploziei unei bombe plasate într-o casă de oaspeți cu aproximativ două luni în urmă. Hamas consideră că Israelul se face vinovat de moartea sa, în timp ce autoritățile israeliene nu au comentat oficial acest incident. Conflictul dintre Israel și Hamas a escaladat în urma atacului grupării teroriste din 7 octombrie 2023 asupra teritoriului israelian. Iranul susținând Hamas în acest război.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: