Situația moldovenilor din Italia, discutată la Chișinău de președintele Mattarella: „Comunitatea este foarte numeroasă”
Full Article 2 minutes read

Situația moldovenilor din Italia, discutată la Chișinău de președintele Mattarella: „Comunitatea este foarte numeroasă”

Comunitatea moldovenilor din Italia contribuie foarte mult la dezvoltarea economică și la viața socială a țării. Declarația a fost făcută, la Chișinău, de președintele Italiei Sergio Mattarella. Oficialul a spus că moldovenii sunt foarte apreciați în Italia, însă a recunoscut că „sunt exigențe care trebuie să fie abordate”. Astfel, Mattarella a dat asigurări că autoritățile din Italia vor fi foarte atente la necesitățile moldovenilor. Declarațiile au fost făcute, în timpul unei conferințe de presă alături de Maia Sandu pe 18 iunie. 

Mattarella a fost întrebat, de jurnaliștii de la Chișinău, dacă statul italian prevede o susținere mai mare din punct de vedere social pentru moldovenii din Italia, dat fiind faptul că în republica italiană se înregistrează cea mai mare comunitate de moldoveni. Totodată, Mattarella a fost solicitat să comenteze cum apreciază aportul cetățenilor moldoveni la dezvoltarea economică și socială a Italiei.

„Comunitatea moldovenilor din Italia este foarte numeroasă. (…) Este foarte apreciată. (…) Dau o contribuție foarte importantă la dezvoltarea economică și la viața socială a țării noastre. Bineînțeles există relații care se dezvoltă nu numai pe planul muncii, dar și al prieteniilor personale, între familii, între partenerii culturali și acest lucru a intensificat prietenia între Moldova și Italia. De aceea, comunitatea moldovenilor din Italia este nu doar o punte între țări dar un pilon al acestei colaborări pentru că aceste contacte cotidiene consolidează prietenia reciprocă și disponibilitatea reciprocă. Firește sunt exigențe care trebuie să fie abordate și noi vom fi foarte atenți la exigențele comunității moldovenești din Italia”, a comunicat Sergio Mattarella.

Italia găzduiește cea mai mare comunitate de moldoveni din diaspora. Potrivit datelor Ministerului de Externe de la Chișinău, din 2021, în Italia se aflau 250-300 mii cetățeni ai Moldovei după care urmează Franța – 100-160 mii și Germania – 100 mii de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: