Situație excepțională în municipiul Chișinău în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare
Full Article 3 minutes read

Situație excepțională în municipiul Chișinău în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare

În urma majorării tarifului la energie, creșterea cheltuielilor operaționale în urma creșterii indicelui inflației, la finele anului curent, Apă Canal Chișinău (ACC) înregistrează un deficit de peste 400 mil. lei, iar pentru anul 2023, deficitul se ridică la valoarea de 700 mil. lei. Situația financiară a întreprinderii înregistrează indici negativi, astfel că în prezent este în imposibilitate de a achita energia electrică și toate plățile salariale.În lipsa unei măsuri de ajustare a tarifului, societatea se află în imposibilitate de a livra apă către consumatori.

În acest sens, pe 28 octombrie, a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău.

„Situația financiară precară în care se află ACC este rezultatul unui tarif care nu acoperă nici pe departe costurile operaționale și obligațiunile operatorului, fiind unul cel mai mic pe țară. Din acest motiv este imperios să fie întreprinse acțiuni, să fie identificate soluții pentru a stopa declinul financiar al întreprinderii”, se menționează într-un comunicat al Primăriei municipiului Chișinău.

Potrivit sursei, „Apă-Canal Chișinău” se confruntă cu dificultăți ca urmare a semnării în anul 2013 a unor acorduri de împrumut cu BERD și BEI, fiecare în valoare de 24 de milioane de Euro, în niște condiții care sunt irealizabile pentru întreprindere.

„Două din cele mai importante condiții care au fost impuse de bănci și care sunt imposibil de realizat de către operator sunt: ajustarea tarifului (care nu depinde de ACC și este doar de competența regulatorului), iar a doua condiție este deținerea pe conturile întreprinderii blocate permanent a sumei de 2 milioane de euro”, mai menționează Primăria Chișinău.

Totodată, din 2015 „Apa-Canal” a început plățile pentru rambursarea creditului, plăți care nu aveau nicio acoperire în tarif.

Asemenea credite, de regulă urmează a fi încheiate la nivel de Guvern sau cel puțin, la nivel de municipalitate. Or, condițiile impuse de bănci nu puteau fi respectate din start de „Apă-Canal Chișinău”, iar aceasta a condus la situația financiară în care se află astăzi societatea.

„Astfel, se constată riscul de sistare a serviciului de apă și canalizare a locuitorilor municipiului Chișinău, în condițiile crizei resurselor energetice care generează neacoperirea costurilor operaționale și a obligațiunilor operatorului”, preciziează sursa.

Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău a pus în sarcina SA „Apă-Canal Chișinău” să perfecteze și să prezinte Consiliului Municipal Chișinău proiectele de decizie privind cesiunea Contractului de finanțare încheiat între „ACC” SA și BERD, BEI și respectiv, proiectul de decizie privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare și epurare a apelor uzate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: