Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, acuză Ministerul Agriculturii și Agenția Rezerve Materiale de tergiversarea procesului de distribuție a motorinei donate de România. Pe de altă parte, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, susține că guvernul „face tot posibilul ca să se purceadă cât mai rapid la distribuirea motorinei către beneficiarii finali”.
„Cu cât mai mult se tergiversează procesul distribuirii motorinei, cu atât mai mult apar suspiciuni că anume la locul staționării dieselului vor fi încercări de a fura anumite cantități de motorină și de a dilua combustibilul cu alt lichid. Totodată, cei de la Agenția rezervelor materiale și Ministerul Agriculturii zilnic organizează niște ședințe fără participarea reprezentanților agricultorilor și după fiecare ședință tot se plâng neoficial că nu știu cum să transporte motorina, că nu o pot repartiza în baza cardurilor, că este complicată logistica”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.
În acest sens, deputatul a solicitat asigurarea transparenței în procesul de gestionare a lotului de motorină.
Cu o reacție la acest subiect a venit premierul interimar, Aureliu Ciocoi, care a spus că unii actori politici sunt deja în febra campaniei electorale.
„Campania electorală prinde turații tot mai mari, deși până la 11 iulie mai avem timp suficient. Unii actori politici deja sunt în febra atragerii atenției asupra partidelor corespunzătoare și încearcă să profite de orice subiect pentru a ridica anumite animozități în societate. Mă refer în primul rând la ceea ce ține de distribuția motorinei de care a beneficiat Republica Moldova din partea României”, a spus Ciocoi.
„Vreau să vă asigur că guvernul interimar face tot posibilul ca să se purceadă cât mai rapid la distribuirea motorinei către beneficiarii finali. Mâine, Agenția Rezerve Materiale va convoca o conferință de presă, în cadrul căreia vor fi făcute detaliat toate prezentările necesare, în așa fel încât cetățenii să cunoască cum va fi distribuită motorina și care va fi mecanismul. Ministerul Agriculturii a transmis lista integrală a beneficiarilor către Agenția Rezerve Materiale”, a precizat Ciocoi.
Amintim că în februarie 2021, România a aprobat acordarea gratuită a 6000 de tone de motorină pentru agricultorii din Republica Moldova care au fost afectați de secetă. Pe data de 17 mai, în Republica Moldova a ajuns prima tranșă de 1200 de tone de motorină din cele 6000 de tone donate.
Potrivit Ministerului Agriculturii, 3430 de producători agricoli au depus cereri de solicitare a motorinei din ajutorul umanitar acordat de România.