Slusari are prognoze optimiste privind prețul la gaz: „Tariful se va micșora pe la 13 lei, așa că pune-ți pofta în cui, Igor Nicolaievici!”
Full Article 4 minutes read

Slusari are prognoze optimiste privind prețul la gaz: „Tariful se va micșora pe la 13 lei, așa că pune-ți pofta în cui, Igor Nicolaievici!”

Membrul SA Energocom Alexandr Slusari a declarat că Republica Moldova nu va avea probleme cu asigurarea cantităților necesare de energie electrică, iar tarifele la gazele naturale ar putea scădea la 13 lei. Precizarea a fost făcută după ce fostul președinte Igor Dodon a prognozat o „iarnă dificilă”, din punct de vedere energetic, pentru Moldova.

Pe 21 august, Igor Dodon a publicat un mesaj în care a invocat așa-zisele riscuri energetice care ar putea avea loc în sezonul rece.

Iarna aceasta va fi foarte dificilă, din punct de vedere energetic. S-ar putea să fie chiar mai dificilă decât iarna trecută. Dacă tranzitul de gaze din Rusia va fi întrerupt, și deja auzim despre astfel de intenții, Transnistria va rămâne fără gaz. Dacă acest lucru se va întâmpla, se va schimba costul energiei electrice pe care o consumăm în prezent. Situația gazului în sine rămâne neclară. În sezonul rece, se așteaptă ca prețul de piață să crească, ceea ce ar putea duce la o nouă majorare a tarifelor interne. Tariful va crește de cel puțin 1,5-2 ori, ceea ce va atrage după sine o creștere în lanț a prețurilor pentru orice”, a scris ex-președintele pe canalul său de Telegram.

Cu o reacție la declarațiile lui Dodon a venit, pe 22 august, Alexandr Slusari, membru al consiliului SA Energocom. Slusari a calificat afirmațiile ca fiind manipulatorii și mincinoase.

Mai mult, Alexandr Slusari a dat asigurări că malul drept al Nistrului nu va avea probleme cu tarifele mari pentru gaz.

Tariful intern la gaz nu va crește, dat fiind faptul că Energocom a procurat cantități necesare de gaz ieftin. Iar dacă vom realiza în timpul apropiat planul de achiziții suplimentare la prețuri bune, atunci acest tarif se va micșora undeva până la 13 lei și va rămâne neschimbat toata perioada rece, indiferent de situația pe burse. Așa că puneți pofta în cui, Igor Nicolaievici!”, a precizat aceasta pe Facebook.

Alexandr Slusari a recunoscut că scenariul în care Transnistria rămâne fără gazul rusesc, care ajunge în regiune prin tranzitarea Ucrainei, reprezintă un risc, pentru că Termocentrala Cuciurgan nu va putea furniza energie electrică pentru malul drept al Nistrului. Totuși, Slusari a exclus această posibilitate. El a explicat că Dodon a făcut declarații manipulatorii, întrucât autoritățile de la Kiev au anunțat că vor respecta contractul privind tranzitarea gazului rusesc, care expiră la 31 decembrie 2024, însă ulterior nu-l vor prelungi.

Și aici tovarăș Dodon minte. Ucraina nu a vorbit despre blocarea tranzitului, întrucât există contractul cu Federația Rusă, care expiră la 31 decembrie 2024. Mai mult ca atât, chiar și în situația unei forțe majore cu tranzitul prin Ucraina, există ruta alternativă prin gazoductul transbalcanic, când gazul rusesc poate ajunge în Transnistria prin Turkish Stream. Iarna aici pot fi probleme cu rezervarea capacităților, dar cred că ar fi posibil de asigurat furnizarea cantităților necesare pentru stânga Nistrului”, a menționat el.

Totodată, Alexandr Slusari a remarcat că Dodon tace despre riscurile energetice care au amenințat Moldova atunci când, anul trecut, Gazprom a redus cantitățile de gaz către țara noastră.

Riscul despre care tace fostul președinte-кулёк are sursa de proveniență în Rusia, care fără nici o explicație juridică toamna trecută a redus volumele gazului livrat către Republica Moldova și care poate în același mod să sisteze totalmente furnizarea metanului către Transnistria, chiar dacă acest lucru va provoca o criză umanitară în regiune. De ce să facă acest lucru ? De atâta ! Igor Nicolaevici, ați arătat încă odată că sunteți un trădător de țară!”, a spus Alexandr Slusari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: